Nieuwe natuur- en groenvisie: Harderwijk Natuurlijk Groen

‘Het is tijd voor een nieuwe koers, want we hebben de natuur hard nodig’. Zo staat het in de eerste versie van de nieuwe natuur- en groenvisie van Harderwijk. De visie kreeg de naam ‘Harderwijk Natuurlijk Groen’. 

Het college van Harderwijk legt deze visie vanaf 15 juli voor aan inwoners, zodat zij kunnen laten weten wat zij ervan vinden

De visie is een uitwerking van één van de vier onderdelen uit de Duurzaamheidsvisie: biodiversiteit. De andere onderdelen zijn circulariteit, klimaatadaptatie en energietransitie. Bij biodiversiteit gaat het om een omgeving met meer verschillende soorten planten en dieren. In de visie zegt de gemeente dat het tijd is voor een nieuwe koers. Natuur en groen worden veel belangrijker bij politieke en economische beslissingen. Want natuur en groen zijn de basis van onze leefomgeving. Ze zorgen voor schone lucht, schoon water, verkoeling, grondstoffen en voedsel. En natuur en groen zijn goed voor onze gezondheid en welzijn.
 
 “Dat vraagt om een andere manier van denken”, zegt Martijn Pijnenburg, wethouder duurzaamheid. “Voor mij draait het om deze zin: In plaats van ‘de natuur heeft ons nodig’ naar ‘wij hebben de natuur hard nodig. Dat geldt voor onze eigen (geestelijke) gezondheid en voor die van onze leefomgeving. Met deze natuurvisie maken we een begin om onze openbare ruimte groener te maken, zoals door de coalitie is afgesproken. En van alle aandacht die we nu geven aan het vergroenen van onze omgeving, plukken wij én vooral de volgende generaties de vruchten.”
 
De visie bevat drie speerpunten:
  1. Het unieke natuurlijke systeem van Harderwijk is de basis.
  2. We investeren in meer en natuurlijker groen
  3. We zetten in op natuurlijker samenwerken en beleven. 
Inwoners en organisaties dachten mee over de nieuwe visie. Dankzij hun inbreng kon de gemeente dit voorstel schrijven. Vanaf 15 juli t/m 8 september is ‘Harderwijk Natuurlijk Groen!’ in te zien. Inwoners kunnen dan mondeling of schriftelijk laten weten wat er nog kan worden verbeterd aan de visie. Het indienen van een digitale zienswijze kan via www.harderwijk.nl/zienswijze.

Harderwijk Natuurlijk Groen
(Foto gemeente Harderwijk)