Nieuwe lening voor duurzaam en levensloopbestendig verbouwen

Door Petronella van het Goor - Harderwijkers die hun huis graag willen verduurzamen, saneren of zo verbouwen dat ze er ‘levenslang’ kunnen wonen, kunnen daarvoor, vanaf 19 december, een lening aanvragen bij de gemeente. 

Samen met de provincie Gelderland en zeventien aangesloten Gelderse gemeenten is er een stimuleringsfonds bij de SVN (Stichting stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten) geopend.

Voor elke lening die wordt goedgekeurd, wordt het geld uit dat fonds gehaald. De gemeente betaalt vijftig procent van elke lening, de overige vijftig procent komt vanuit de provincie. Omdat het een lening betreft, circuleert dat geld en kan het steeds opnieuw worden ingezet. Het maximale bedrag dat geleend kan worden is bij een consumptieve lening 30.000 euro en bij een hypothecaire lening 50.000 euro.

De lening heeft in alle gevallen een minimale hoogte van 2500 euro en in alle gevallen geldt dat er tenminste één energiebesparende maatregel wordt getroffen, ook bij levensloopbestendige verbouwingen. Alle aanvragen voor een lening komen bij de gemeente binnen. Als de gemeente positief besluit, volgt een kredietbeoordeling door de SVN. Als de aanvrager de lening financieel kan dragen, is het rond. Het college wil leningen voor nieuwbouwhuizen uitsluiten, omdat het vooral de bestaande huizen zijn die in duurzaamheid en levensloopbestendigheid flink te verbeteren zijn.

Het college van burgemeester en wethouders wil de raad voorstellen om een bedrag van 500.000 euro beschikbaar te stellen als cofinanciering. Een startkapitaal is voor het college moeilijk in te schatten, daarom gaat ze uit van tachtig aanvragen op jaarbasis, met een gemiddeld leenbedrag van 12.500 euro (volgens de SVN). Dat zou uitkomen op één miljoen euro aan leningen. Op basis van de cofinanciering is vijftig procent daarvan voor de gemeente Harderwijk.

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad tijdens de vergadering van 28 november een besluit neemt over dit collegevoorstel. Bij een positief besluit, kunnen er dan vanaf 19 december 2019 leningen bij de gemeente worden aangevraagd.