Nieuw zwembad de Sypel komt steeds iets dichterbij

Door Petronella Polinder - De commissievergadering van 17 januari was een heel andere dan die van begin december 2018. Wethouder Companjen mocht zijn zinnen afmaken, de microfoon werkte en alle vragen werden naar tevredenheid beantwoord. Misschien dat Harderwijk dan toch binnen afzienbare tijd een nieuw zwembad krijgt. Een investering van tien miljoen euro.  

Over de nieuwbouw van een zwembad heeft de raad in januari 2018 al besloten. Het afgelopen jaar werd er onderzoek gedaan naar de aankleding en indeling van dat nieuwe zwembad.

Waar het college van burgemeester en wethouders eind 2017 nog meldde dat er ‘nadrukkelijk voor is gekozen geen fun toe te voegen’, heeft een motie van de raad vorig jaar, om meer onderzoek te doen naar fun en duurzaamheid, er toe geleid dat er in de nieuwe plannen toch ruimte is voor twee glijbanen en een waterspeeltuintje. Voor een meerprijs van 1,8 miljoen euro, aan exploitatie kost dat bijna 35.000 euro extra per jaar. Ook is er bijna 8 ton euro extra ingetekend voor duurzaamheidsmaatregelen. Het zwembad moet volledig energieneutraal zijn. Dat betekent dat er net zoveel energie opgewekt wordt, als het zwembad zelf nodig heeft. Omdat waarschijnlijk niet alle energie op de locatie van het sportpark opgewekt kan worden, moet er zo’n dertig procent van de totale benodigde energie opgewekt worden op bijvoorbeeld een zonnepanelenpark elders in Harderwijk.

Waar de commissieleden vooral benieuwd naar waren, was een compleet, helder overzicht van alle kosten. Van worst-case-scenario tot zonnige voorspellingen. ‘Want waar baseren we de 9000 extra bezoeken per jaar op met twee glijbanen en een waterspeeltuintje?’, wilde de VVD weten. Synarchis-adviseur Emiel van der Heijden liet weten het exacte aantal niet te kunnen voorspellen. “Wat we wel weten van omliggende baden is dat een bad recreatief aantrekkelijk maken, leidt tot meer bezoekers. Dat kunnen er negenduizend, maar ook vijftien- of vijfentwintigduizend zijn.

” Wethouder Companjen voegt toe: “Met negenduizend extra bezoeken, geen bezoekers, maar bezoeken, hebben we de extra exploitatielasten voor de ‘fun’ er al uit. Maar komen die extra bezoeken er onverhoopt niet, dan nog vind ik de toevoeging van de fun het risico waard. Op een totale investering van tien miljoen, is de 35.000 euro aan extra exploitatie per jaar ook nog op een andere manier op te vangen. Door bijvoorbeeld te kijken naar andere personele bezetting of openingstijden.”

Het onderwerp komt terug in de raadsvergadering van 14 februari. Het is nog onduidelijk of er dan ook een besluit wordt genomen over het zwembad of dat er opnieuw gedebatteerd wordt.