Nieuw Weiburg wordt levendige Harderwijkse stadswijk

Door Harry Schipper – Een woonwijk met veel levendigheid (winkeltjes, wat horeca en - wie weet -een bakker of groenteboer), ruimte voor startups, een onderwijsboulevard met scholen- en opleidingscentra (waaronder wellicht een ‘technasium’) en met uiteenlopende zorgfuncties, veel groen en water: in de toekomstige nieuwbouwwoonwijk Nieuw Weiburg tussen NS-station en ziekenhuis St. Jansdal kan nu nog van alles.
 

Nieuw Weiburg wordt vooral een woonwijk in Harderwijk met plek voor zo’n 500 en misschien wel 900 woningen voor jong én oud, al zal dat aantal van 900 alleen met flatappartementen gerealiseerd kunnen worden.

Daarmee wordt de lijst van huurwoningzoekenden in Harderwijk en de inschrijvingsduur flink korter, want de gemeente verwacht van de projectontwikkelaars dat minstens veertig procent van dat aantal sociale huurwoningen moet zijn.

Gistermiddag konden enkele tientallen om- en aanwonenden en andere geïnteresseerden voor het eerst kennisnemen van de eerste ideeën die het stedenbouwkundig bureau SVP uit Amersfoort  voor het gebied heeft geschetst. Een gebied van zo’n vier hectare dat nu grotendeels braak ligt. Het omvat het voormalige Struikterrein (in eigendom van de gemeente) en het terrein waar tot voor kort eendenslachterij VSE was gevestigd. De metershoge puinresten van de slachterij en oude kantoorgebouwen liggen er zelfs nog. Het terrein van de oude eendenslachterij is aangekocht door Bouwfonds Property Development (BPD), dat ook woonwijken ontwikkelt in Drielanden en – recentelijk – in de derde fase van het Waterfront.

En dan is er nog het terrein van Parlevliet en Van der Plas, waarop nog altijd de visfabriek (leeg)staat. Ontwikkelaar Veldboom en de visfabrikant hebben het voorlopige koopcontract al getekend, maar door een lang slepende interne ruzie tussen de drie gezamenlijke eigenaren is de koopacte nog steeds niet gepasseerd bij de notaris. Tot ongenoegen van Veldboom, die ook forse (woning)bouwprojecten op stapel heeft staan op de locaties van het voormalige tuincentrum Flora Jozina aan de Stadsdennenweg en op de hoek van Verkeersweg-Hoofdweg, waarvoor oude bedrijfspanden inmiddels zijn gesloopt en het pand van de huidige Rabobank datzelfde lot wacht.

Tot Nieuw Weiburg wordt ook het circa twee hectare grote terrein van opleidingscentrum Landstede gerekend, aan de andere zijde van het Westeinde, die daarmee de nieuwe woonwijk doorkruist. Het is nog lang niet zeker of Landstede haar vestiging wil inruilen voor nieuwbouw en het oude gebouw daarvoor wil slopen. Maar de onderwijsinstelling, die ook les geeft in gebouwen op Kranenburg Noord en in de oude lts, nu het Morgencollege, op de noordoostzijde van het gebied Groot Sypel, is wel van plan haar activiteiten zoveel mogelijk te centraliseren. Daarvoor is Nieuw Weiburg nadrukkelijk in beeld, zo laat wethouder Jeroen de Jong weten.

In de ogen van stedenbouwkundig bureau SVP en gemeentelijk projectleider Henk Maas moet Nieuw Weiburg ook een ‘stepping stone’ worden: een gebied dat een aantrekkelijke verbindingsroute vormt tussen het trein- en busstation, via het Kruithuis en de straks nieuwe groene boulevard naar de historische binnenstad. “nieuw Weiburg is de schakel tussen stad en centrum. Het moet ook de ontmoetingsplek van de regio worden”, vertelt projectleider Henk Maas.

Meer dan een paar schetsen waren maandagmiddag niet te zien in de open tenten die de ontwikkelaars, het ontwerpbureau en de gemeente samen hadden geplaatst om geïnteresseerden een eerste blik te gunnen op de ideeën. SVP en gemeente willen nadrukkelijk de bewoners uit de buurt in een vroegtijdig stadium betrekken bij de plannenmakerij om zo ook rekening te kunnen houden met hun wensen. “Met de imput van de om- en aanwonenden gaan we rekenen en tekenen om een financieel haalbaar plan te maken”, aldus Maas. “Ons hoofddoel is natuurlijk een heel mooi en goed functionerend stadsdeel te ontwikkelen. Eentje die ook wat doet aan de lange wachtlijsten van woningzoekenden. En eentje waar nieuwe mobiliteitsvormen zich kunnen ontwikkelen”. Maas denkt daarbij aan deelauto’s en vervoer dat gericht is op het gebruik van openbaar vervoer.

Maas denkt ook dat áls er nog kantoorgebouwen in Harderwijk moeten komen, die in Nieuw Weiburg komen te staan. “Dit is, zo vlak bij het station, natuurlijk dé locatie oor kantoren. Alleen zijn wij geen Zwolle of Amersfoort”, tempert hij meteen de kans op kantorenbouw. De gemeentelijke projectleider denkt eerder aan ‘een inclusieve wijk, waar mensen elkaar gaan helpen, ouderen en jongeren en de leeftijdsgroep er tussenin’. “Nieuw Weiburg als een extreme vorm van het Knarrenhof-idee”, verduidelijkt hij.

Veldboom-ontwikkelaar Johannes Fliem verwacht zeker ook dat in Nieuw Weiburg nog kantoorgebouwen zullen verrijzen. “Als je Harderwijk als stad aantrekkelijk wil maken, ook economisch, moet je zeker kantoren ontwikkelen, waar bijvoorbeeld startups terecht kunnen”. Volgens Fliem is voor zijn bedrijf de realisatie van middeldure en dure huurwoningen interessanter, ‘omdat wij vanouds gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van vrije sectorverhuur’. De beide woningcoöperaties Uwoon en Omnia Wonen zijn volgens hem sterk geïnteresseerd in de bouw van sociale huurwoningen en –appartementen.

Eerste idee Weiburg Harderwijk

Informatie omwonende Weiburg Harderwijk