Nieuw pauwenverblijf voor Staverden

Geldersch Landschap & Kasteelen heeft een nieuw verblijf gebouwd voor de karakteristieke witte pauwen op landgoed Staverden.

Donderdag 19 mei vond de officiële oplevering van nieuw pauwenverblijf op Staverden plaats.

Het oude verblijf voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen voor het houden van de zeldzame witte pauwen. Het nieuwe verblijf is lichter en droger en voorziet in een goede leefruimte voor de dieren, opslag- en werkruimte.

Duurzaam en modern
Het pauwenverblijf is gebouwd met hout uit eigen bossen van GLK en het dak is afgewerkt met zink. Het ontwerp is geïnspireerd op de vlakbij gelegen villa ‘De Witte Pauwen’, in het bijzonder te  herkennen in de helling van het dak. De boogvormen in de gevel verwijzen naar kasteel Staverden.

Traditie in stand houden
Al in 1308 werden Witte pauwen op Staverden gehouden. De leenmannen van het landgoed waren verplicht de pauwenveren te leveren voor de helm van de Gelderse graaf en later de hertog. Tegenwoordig worden de veren aan de Commissaris van de Koning in Gelderland aangeboden op het Provinciehuis.

Het nieuwe pauwenverblijf is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van de Nationale Postcode Loterij en de Provincie Gelderland en de opbrengst van vele participanten aan de Landgoedveiling die GLK in november 2014 organiseerde i.s.m. Triple E Landschapsveilingen.

Witte pauw landgoed Staverden
Fotorgraaf: Ton Rothengatter