Nieuw! Ontdek de techniek op het Ontdekkersfestival 2023

Kunnen robots koken? Kan een hologram huilen? Hoe smaakt geprint voedsel? En hoe werkt een mengpaneel eigenlijk? Platform Techniek Noordwest Veluwe en Sterk Techniekonderwijs Noordwest Veluwe slaan de handen ineen. 

Resultaat: de Week van de Ontdekkers, met als afsluitend hoogtepunt het Ontdekkersfestival op 25 maart op Kazerne Kranenburg aan de Mecklenburglaan 3 in Harderwijk

Speciaal bedoeld voor leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs, maar iedereen van 2 tot 92 is van harte welkom.
 
De regio Noordwest Veluwe is altijd al vooruitstrevend geweest op het gebied van het promoten van techniek bij leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Het Platform Techniek, een samenwerking tussen vele bedrijven en onderwijsinstellingen, timmert al bijna 25 jaar aan de weg, met als jaarlijks hoogtepunt de week ‘Techniek in Beeld’ op de Techniek Academie. Dit jaar hebben het Platform Techniek en Sterk Techniekonderwijs Noordwest Veluwe besloten om samen de volgende stap te maken. Het unieke Ontdekkersfestival is daarvan het resultaat.

Doel: jongeren te interesseren voor de techniek. ‘Je hebt kinderen die van “hoofd naar hart” leren, en je hebt kinderen die van “hart naar hoofd” leren’, zegt programmamanager Michèl van der Feen van Sterk Techniekonderwijs NWV). ‘Ze zijn allebei even belangrijk voor de maatschappij en voor de techniek. Die laatste categorie, die het liefst al doende leert, heeft vaak niet zo door hoe belangrijk ze zijn. Ze hebben in het onderwijs relatief weinig mogelijkheden om te leren door te doen, te proberen, te experimenteren, kortom te ontdekken. En dat is vreselijk jammer, want de techniek zit om hen te springen. Hoe mooi en veelzijdig deze branche is en hoe ongelofelijk veel mogelijkheden je er hebt, laten we de bezoekers tijdens het Ontdekkersfestival graag zelf ontdekken. Iedereen kan er z’n hart ophalen, of je nu vanuit je hoofd naar het hart leert of vanuit je hart naar het hoofd.’
 
Het Ontdekkersfestival
Op zaterdag 25 maart valt er van alles te ontdekken en te beleven op het terrein van Kazerne Kranenburg. Iedereen is welkom om een duik in de wondere wereld van de techniek en technologie te nemen. Robotica, podiumtechnieken, Virtual Reality en het printen van voedsel komen aan bod, maar ook liefhebbers van bouwen, houtbewerking, montage, signing en installatie komen volop aan hun trekken. Er is zelfs een workshop zeefdrukken en bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over wat je kunt doen met restafval uit de industrie. Met z’n allen maken de aanwezigen een grote actie-reactiebaan (knikkerbaan). Leuk om te vermelden: de toegang is gratis, er zijn foodtrucks èn er is muziek. Het Ontdekkersfestival is van 10.00 uur in de ochtend tot 17.00 uur in de namiddag. Kaarten zijn gratis te downloaden op www.ontdekkersfestival.nl. Daar is ook meer informatie te vinden.
 
Het Ontdekkersfestival is een initiatief van Sterk Techniekonderwijs Noordwest Veluwe, Platform Techniek Noordwest Veluwe, de Techniek Academie, Techlab en Landstede MBO. Een groot en divers aantal lokale bedrijven werkt mee aan het Ontdekkersfestival en dat aantal neemt nog steeds toe.