Niet blind staren, maar om je heen kijken

Door Petronella van het Goor - Hij doet eigenlijk nooit iets omdat het zo hoort, omdat hij niets heeft met 'moeten'. "Dat beperkt me in vrijheid, het doen zoals het hoort, maakt het onmogelijk om echt te kiezen." Henk Vermeer (55) heeft ook nooit grote plannen of toekomstdromen gehad. "Ik doe alles per stapje en kies uit dingen die op mijn pad komen." Henk staart zich niet blind op een stip aan de horizon, maar kijkt onderweg om zich heen.

Als oudste uit een Uddels gezin van zes, was zijn opgroeien fijn, veilig en een tikkeltje voorspelbaar

"In de laatste jaren van de middelbare school, het CCNV in Harderwijk, kreeg je een gesprek met de decaan over je vervolgopleiding. Hij zag dat ik uit Uddel kwam en adviseerde mij de Hogere Agrarische School in Dronten." Henk deed de opleiding, gevolgd door een opleiding in marketing en heeft jarenlang zijn eigen communicatiebureau gehad, gespecialiseerd in de agro- en food sector. Eind vorig jaar verkocht hij zijn
aandeel aan zijn partners en ging hij fulltime aan de slag voor de, mede door hem opgerichte, landelijk opererende politieke partij, de BoerBurgerBeweging. Ook is hij sinds maart 2018 fractievoorzitter van Harderwijk Anders.

De liefde
In de liefde was het lange tijd rustig. "Tot aan mijn 28e heb ik misschien twee korte relaties gehad." Alles werd anders toen hij zijn vrouw Tineke leerde kennen tijdens een stapavond in Harderwijk. "Zij was vanuit Noord-Holland met een vriendin afgereisd voor een wellnessweekend in Hierden en ze sloten af in de kroeg. Ik kwam met vrienden uit Staverden." Om een lang verhaal kort te maken, ze ontmoetten elkaar in de discotheek White Stone en hij werd in de vroege ochtenduurtjes door hen thuis gebracht. "We spraken nog een keer af." Tineke had al drie kinderen. Dat is bijna 28 jaar geleden. In 1995 verhuisde Henk met Tineke naar Harderwijk. Naast zijn drie bonuskinderen kwamen er nog een zoon en een dochter. Inmiddels wonen alle kinderen op zichzelf in Utrecht en Amsterdam. Dit jaar vieren ze hun 25-jarig huwelijk.

Coronatijd
De afgelopen twee Coronajaren waren voor Henk best een beetje spannend. "Ik heb nog vijftig procent longcapaciteit." Dertig jaar geleden zei de arts dat Henk niet oud zou worden. Voor hij 14 jaar geleden de diagnose a-typische CF (taaislijmziekte) kreeg, had hij drie tot vier longontstekingen per jaar. Hij is de laatste jaren onder behandeling bij een specialist in Den Haag en de ziekte is onder controle. "Maar het
idee dat ik Corona kreeg en dat op mijn longen zou slaan, was heel eng." Tineke werkt in de thuiszorg en bleef een poosje thuis, maar dat was natuurlijk niet lang vol te houden. Henk werkte langere tijd thuis en deed voorzichtig. Nu alles mee lijkt te vallen en het leven langzamerhand van het slot gaat, ziet Henk uit naar gezelligheid in de binnenstad en feestjes met vrienden. "En naar reizen, heerlijk, dat kan straks weer."

De dagen zitten voor Henk, met fulltime werk in Den Haag en zo'n twintig uur fractiewerk per week vol. Meer dan vol. "Het is een stuk rustiger sinds ik mijn aandeel in het reclamebureau heb verkocht, maar nog steeds loopt het wel eens over." Tineke is dan de enige die hem wel eens op de bank krijgt. "Al ben ik ook dan een beetje allergisch voor het 'moeten'. Ik heb die vrijheid wel nodig."

Henk Vermeer Harderwijk Anders
(Henk Vermeer - foto Astrid Vermeer)