Netcongestie Lorentz 111 - Onrust rondom groepscontracten

De afgelopen week is er veel onrust ontstaan over de huidige netcongestie in relatie tot lokale collectieve oplossingen, zoals de smart energy hubs. Deze onrust is ontstaan doordat er signalen naar buiten kwamen dat de ruimte voor het aangaan van groepscontracten (waarmee een groep bedrijven gezamenlijk het net beter kan benutten) momenteel zeer beperkt is in de regio Gelderland en Flevopolder.

De signalen komen voort uit analyse van het hoogspanningsnet van landelijke netbeheerder TenneT. Dit zou mogelijk consequenties kunnen hebben voor ons project ‘Oplossen netcongestie Lorentz III’

Inmiddels zijn er persberichten uitgegaan vanuit zowel TenneT, Liander (de regionale netbeheerder) als Netbeheer Nederland. Hierin wordt inderdaad aangegeven dat er op het hoogspanningsnet van TenneT weinig ruimte zit en dat er maatwerk nodig is om smart energy hubs te kunnen aansluiten. Helaas heerst er nog veel onduidelijkheid over wat dat maatwerk inhoudt, wat voorlopig wel kan, en onder welke voorwaarden.

Sinds de eerste signalen zijn we in gesprek met betrokken partijen, waaronder Liander. We werken nauw met deze partijen samen om de onduidelijkheden weg te nemen en toe te werken naar een maatwerkoplossing. In de tussentijd loopt het project op Lorentz III gewoon door. De hoogfrequente metingen die gestart zijn, zorgen immers voor waardevolle inzichten die nu nog belangrijker zijn geworden. Bovendien worden potentiële oplossingen “achter de meter” (bij bedrijven zelf) ook meegenomen in de analyses.

Het volledige bericht van Liander lees je hier Flexibel gebruik elektriciteitsnet Gelderland en Flevopolder minimaal mogelijk | Liander.

Bedrijvenkring Harderwijk

Adresgegevens

Postbus 115
3840 AC Harderwijk

Telefoon

T. 06-40442902

Meer info