'Natuurlijk wil ik graag profvoetballer worden'

Door Petronella van het Goor - Ze speelt drie keer in de week bij PEC Zwolle, traint twee avonden in de week bij VV Hierden, gaat ook wekelijks naar een training van de KNVB en speelt op zaterdag competitiewedstrijden. Maud van den Berg is nog maar veertien, maar is al sinds haar vijfde op het voetbalveld te vinden. 

"Ik begon bij de Hierdenaartjes in een gemengd team, met drie andere meiden." 

Net als alle beginnende voetballertjes startte ze in F5, maar de trainer vroeg al snel of Maud met F2 mee wilde doen. "Na een half jaar F2, mocht ik bij het eerste." Vanaf haar negende traint ze wekelijks mee met Jong Oranje van de KNVB.

Anderhalf jaar geleden startte ze bij PEC Zwolle. "Mijn trainer bij Hierden heeft met de trainer van PEC gepraat en toen mocht ik daar mee trainen. Omdat ik nog te jong ben voor de competitie daar, doe ik die nog in Hierden." Ze merkt dat ze steeds beter wordt. "Technisch word ik sterker en conditioneel ook." Over anderhalf jaar zou ze mee mogen spelen met de competitie daar. "Als ik tegen die tijd het niveau haal."

Elke maandag,- dinsdag,- en vrijdagochtend traint ze bij PEC Zwolle. "Daarna ga ik naar school in Zwolle, ik zit in de tweede van TL, op een topsportschool." Haar vriendinnen daar wonen allemaal wat verder weg, dus buiten school ziet ze die bijna niet. "Maar ze maken allemaal hetzelfde mee, ze weten hoe het is om zo bezig te zijn met sport en ik zie ze natuurlijk dagelijks."

Als je elke dag bezig bent met voetbal, blijft het spelletje dan nog wel leuk? "Je speelt met je team, het is geen eenzaam spel. Het fijne gevoel, elke keer dat je scoort of een goede pass geeft, blijft. Het is geen opgave." Dat merkt haar vader, Gerrit van den Berg, ook. "Ze regelt alles zelf, ze reist van en naar Zwolle, ze is daarin heel zelfstandig en ik ben ontzettend trots op haar. Maar dat ze het nog altijd zo leuk vindt, dat is het belangrijkste. Daarom houdt ze het ook vol."

Het is de droom van Maud om profvoetballer te worden. "Maar die kans is natuurlijk niet heel groot. Vroeger wilde ik architect worden, maar nu neig ik meer naar 'iets met sport'. We zien het wel", zegt Maud lachend. Die toekomst is nog ver weg.

Maud van den Berg fotograaf Jaap Hop
(Maud van den Berg - fotograaf Jaap Hop)