Muziekschool wordt weer “oude stadhuis”

Een jaar geleden heeft het college van B&W opdracht gegeven onderzoek te doen naar de mogelijkheid het voormalig stadhuis op de Markt een nieuwe bestemming te geven en het pand meer open te stellen voor inwoners en bezoekers. 

Het afgelopen jaar is uitgebreid onderzoek gedaan naar de kwaliteiten van het voormalige stadhuis

Het college heeft nu het voorlopig ontwerp vastgesteld en legt dit voor aan de raad. Het monumentale stadhuis wordt weer toegankelijk voor publiek als ontmoetingsplek voor historie, cultuur en muziek.
 
Onderzoek kwaliteiten gebouw

Uit de rijke geschiedenis zijn enkele belangrijke bouwperioden behouden gebleven. Uit technisch onderzoek blijkt dat de vloeren op de bovenverdieping verstevigd moeten worden en dat de (geluids-) isolatie verbeterd kan worden. Tevens is kleurhistorisch onderzoek verricht in de raadzaal en aan het goudleerbehang. Daarmee kan de oorspronkelijke kleurstelling weer worden toegepast. Ingrijpende restauratie van het goudleer is niet direct noodzakelijk, daar wordt een separaat voorstel voor uitgewerkt.
 
Integraal ontwerp

Op basis van al de onderzoeksresultaten heeft MIR architecten uit Amsterdam een integraal ontwerp voor het pand opgesteld, waarmee de gestelde doelen kunnen worden gehaald. Het gaat om de bouwkundige verbetering, de publieke openstelling en multifunctionele ruimten, het behoud van de raadzaal en cultuurhistorische waarden, en het herstel van de monumentale uitstraling. Het college heeft verschillende varianten voor de renovatie van het oude stadhuis laten opstellen. Deze worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Begin dit jaar zal ook verder overleg plaatsvinden met de verschillende historische verenigingen in Harderwijk.
 
Historie

De rijke historie van het pand gaat terug tot de 14e eeuw. In de beginjaren was daar een wijnhuis gevestigd. Sinds de 17e eeuw is het pand in gebruik als stadhuis. In de 18e en 19e eeuw zijn ingrijpende verbouwingen uitgevoerd. Na de nieuwbouw van het huidige gemeentehuis is het pand voor diverse doeleinden gebruikt, de laatste 10 jaar was de muziekschool  in het pand gehuisvest.