Musical: Het Meisje met het Rode Haar, aangrijpend en waargebeurd

Op dinsdag 19 januari staat de indrukwekkende musical ‘Het Meisje met het Rode Haar’ in Theater Harderwijk. 

Een voorstelling over het waargebeurde verhaal van Hannie Schaft, een rechtenstudente als verzetsheld.

Als haar joodse vriendinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de verdrukking komen, kan de Haarlemse Hannie Schaft het niet langer aanzien. Want waarom zou je nog rechten studeren in een land waar de bezetter het recht met voeten treedt? Ze sluit zich aan bij het verzet. Wanneer haar mede-verzetsstrijder en vriend Hugo bij een aanslag sterft, zint ze op wraak. Maar ze valt zelf in handen van de bezetters, die al een tijdje op zoek waren naar ‘het meisje met het rode haar’.

Actualiteit
De titelrol wordt vertolkt door Roos van Erkel, bekend van de speelfilm ‘Het Bombardement’ en musicals als ‘Moeder ik wil bij de revue’. “De musical geeft een indringend inzicht in Hannie’s gedachten en motieven”, vertelt Van Erkel. “Daardoor wordt het heel logisch dat ze vergaande stappen zet om het kwaad te bestrijden. Als je haar sterke persoonlijkheid doorgrondt, begrijp je dat ze niet anders kán. Juist nu discriminatie en rassenhaat opnieuw de kop opsteken en er overal ter wereld weer mensen op de vlucht zijn, is het thema van de voorstelling beangstigend actueel.”
 
Harde realiteit
Verzetscollega Hugo wordt gespeeld door Jim Bakkum, begonnen als ‘Idols’ kandidaat en uitgegroeid tot popzanger, presentator en musicalster in producties als ‘Grease’ en ‘Hartsvrienden’. “Het verzetswerk van Hannie Schaft en haar vrienden speelde zich af zich af in de regio waar ik ben opgegroeid”, vertelt Jim. “Daardoor komt de harde realiteit van de oorlog misschien nog wel extra bij me naar binnen. Het leert me ook heel anders te kijken naar de vrijheid die voor ons nu zo vanzelfsprekend is. Door dit verhaal besef je hoe anderen daar vroeger voor hebben gestreden.”
 
Kaarten kunnen gereserveerd worden via www.theaterharderwijk.nl