Mountainbikesurveillance in Harderwijk

Gemeente Harderwijk heeft een mountainbikesurveillance ingesteld en wil daarmee nog beter aanspreekbaar zijn voor de inwoners. 

Met een zogenaamde ‘bike team’ gaat de gemeente de wijken in. Het team gaat optreden tegen overlast maar pakken ook zaken aan waar normaal veel inwoners zich aan ergeren, zoals het niet opruimen van hondenpoep, loslopende honden, afval, overlast gevende hangjongeren en parkeeroverlast.

Wethouder Gert Jan van Noort juicht de komst het ‘bike team’ toe. “Omdat de politie zich steeds meer concentreert op haar kerntaken is het gewenst dat onze buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) zichtbaar buiten aan het werk zijn en daarmee een bijdrage leveren aan ‘meer blauw op straat’. Door het inzetten van fietsen komen ze op plekken waar ze met auto’s niet kunnen komen. Naar verwachting vergroot dat het veiligheidsgevoel van onze inwoners.”
 
De mountainbikesurveillance is ontstaan door het wijkgericht werken. Deze filosofie gaat uit van de behoefte en verwachting van de inwoners naar de boa’s. De inwoners willen ook graag een probleemgerichte aanpak, in samenwerking met bijvoorbeeld politie en andere hulpverleningsinstanties.

Met de bikes kunnen de boa’s zich stil en snel verplaatsen. Zo kunnen ze sneller bij meldingen en of klachten aanwezig zijn en kunnen sneller inspelen op onverwachte situaties. Collega’s van de politie zijn zeer positief over dit initiatief.