(Mooie) bomen wijken voor nieuwbouw De Roef in Harderwijk

Door Harry Schipper – De gemeente gaat vijf mooie bomen verwijderen rondom wijkcentrum De Roef in Stadsweiden Harderwijk.

De bomen moeten wijken voor de nieuwbouw van het positieve gezondheidscentrum De Roef, die groter is dan het huidige gebouw en er bovendien een parkeerkelder bij krijgt

De gemeente denkt drie van de vijf bomen te kunnen verplanten omdat ze nog niet al te groot zijn. Voor twee volgroeide bomen tussen het centrum en de doorgaande weg Stadswei, vlakbij het bushokje, gaat dat niet lukken: ze komen te dicht op de gevel van de nieuwbouw en moeten daarom worden gekapt. Het gaat om een vleugelnotenboom en een beuk. Ter compensatie plant de gemeente drie nieuwe bomen extra om het verlies aan bomengroen te  compenseren.

Het vellen, verplaatsen en nieuw aanplanten van de bomen is besproken met de omwonenden. Die zijn akkoord gegaan, ook al omdat er een doorsteek komt vanaf de Stadswei naar de nieuwe Roef. Dat betekent dat er wat minder verkeer door de wijk gaat rijden. Ook wordt de bereikbaarheid van het centrum voor fietsers verbeterd met een fietsoversteek.

Het oude gebouw wordt naar alle waarschijnlijkheid dit voorjaar al gesloopt. In of vlak na de zomer start de nieuwbouw.