Mevrouw Algera viert haar 100ste verjaardag!

100 jaar geleden werd mevrouw Algera geboren in Wolfsburg in Duitsland. Sinds 2006 woont mevrouw in Harderwijk waar ze haar 100ste verjaardag mag vieren. Vandaag bracht burgemeester Harm-Jan van Schaik haar een felicitatiebezoek. 

Ze geniet van de vele vogeltjes die het vogelhuisje voor haar raam bezoeken en van de bezoekjes van haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen en vrienden.  

De ouders van mevrouw Algera zijn naar Duitsland geëmigreerd omdat daar werk was voor haar vader.

In totaal hebben haar ouders 10 jaar in Duitsland gewoond. In 1923 werden de omstandigheden daar ook slechter en zijn haar ouders met de kinderen weer terug naar Nederland gegaan. Daar zijn ze gaan wonen in de gemeente Het Bildt in Friesland. Het gezin bestond uit vader, moeder en 7 kinderen. Eén broer is in Duitsland overleden.

 Na een zware jeugd, waarin hard moest worden gewerkt, trouwde ze in 1942 op haar verjaardag.

Dus is 19 november 2017 niet alleen de dag dat ze 100 jaar wordt, maar het is dan ook 75 jaar geleden dat ze is getrouwd met Albert Algera. Ze had hem ontmoet in Sint Jacobiparochie waar hij als bakker werkte. In 1942 kwam er in Heerenveen een baan vrij als verzekeringsagent. Albert kreeg deze baan. Ze gingen trouwen en wonen in Heerenveen. In 1944 werd hun eerste kind geboren, een zoon, Folkert. In 1948 volgde er een meisje, Annie.

In 1948 werd Albert inspecteur bij een voorganger van de Aegon en tot zijn pensionering bleef hij voor deze maatschappij werken. Na het huwelijk werd Neel huisvrouw en zorgde voor het gezin.

 Als hobby hadden Albert en Neel o.a. kamperen. Eerst met een tent, later kwam er een vouwwagen en weer later een caravan.

Als gezin gingen ze jaarlijks op vakantie ergens in Europa. Na de pensionering van Albert maakten ze mooie reizen en overwinterden ze in Benidorm, Spanje. Ze genoten daar volop. Helaas is Albert in 1992 ten gevolgde van een hartaanval op 77 jarige leeftijd in Benidorm overleden en kwam er een einde aan dit mooie leven samen.

Nog enkele malen ging Neeltje met het gezin van haar zoon in Frankrijk kamperen in de caravan. Met haar dochter ging ze jaarlijks een busreis maken naar Italië, Zwitserland, Oostenrijk of Duitsland. Ook heeft ze haar broer in Canada samen met haar jongste zuster en de man nog tweemaal bezocht.

Toen haar dochter, die in Harderwijk woont, in 2006 ziek werd kwam er een eind aan de vakanties.

Om haar dochter te ondersteunen verhuisde ze van Heerenveen naar Harderwijk. Na enige tijd kreeg ze een aanleunwoning bij Weideheem. Met plezier heeft ze daar enkele jaren gewoond. Haar dochter werd weer beter, maar de gezondheid van mevrouw Algera zelf ging achteruit. Ze kon niet langer zelfstandig wonen en moest verhuizen naar het Verpleeghuis Sonnevanck. Helaas is ze nu bedlegerig. Ze geniet van de vele vogeltjes die het vogelhuisje voor haar raam bezoeken. Ook geniet ze van de bezoekjes van haar kinderen, klein-, 3 achterkleinkinderen en vrienden.