Met 10 bedrijventerreinen van start met groot verduurzamingsproject – Lorentz I, II en III Harderwijk bij eerste tien!

Met de bekendmaking van de namen van de 10 bedrijventerreinen ging vrijdag een ambitieus verduurzamingsproject van start. Doel is om binnen 5 jaar 250 bedrijventerreinen energieneutraal of –positief te maken.

 

De 10 bedrijventerreinen waar de verduurzaming als eerste wordt opgepakt zijn:

  • Beatrixpark, Winterswijk
  • De Wildeman, Zaltbommel
  • Haven I t/m VII, Waalwijk
  • Boekelermeer, Alkmaar
  • Schiebroek, Rotterdam
  • Halfweg Molenwatering, Spijkenisse
  • HN80, Hoorn
  • Lelystad Airport Businesspark, Lelystad
  • Goudse Poort, Gouda
  • Lorentz I-II-III, Harderwijk 
De verduurzaming is een initiatief van de stichting BE+ (bedrijventerrein energie positief), bestaande uit TNO, Oost NV, de Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN) en WM3 Energie. Gisteren ondertekenden zijn een samenwerkingsovereenkomst op het BT Event in Zaandam. Tweevoudig Olympisch kampioen wielrennen Marianne Vos treedt op als ambassadeur van BE+, en was met een skype-verbinding vanuit Perth aanwezig.
 
Komende 5 jaar zullen in totaal 250 bedrijventerreinen verduurzaamd worden, wat resulteert in een besparing van 32 Petajoule, liefst een derde van de doelstelling uit het Energieakkoord* en een vermindering van de CO2-uitstoot met 3.000 kiloton per jaar.
 
BE+ start nu met 10 bedrijventerreinen en vanaf 2017 tot en 2021 stromen per kwartaal 10 tot 15 bedrijventerreinen in. Per bedrijventerrein gaat BE+ uit van een voorzichtige gemiddelde schatting van € 4 miljoen aan investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen, LED verlichting, windmolens, warmtenet of biomassacentrale. Voor 250 bedrijventerreinen betekent dit dat de investeringskosten minimaal € 1 miljard bedragen. 

Externe financier

WM3 Energie heeft afspraken gemaakt met een externe financier die 70% van de investeringen financiert voor de eerste 2 jaar. De resterende financiering van 30% voor de eerste 2 jaar wordt gerealiseerd door bijdragen van preferred suppliers. Na twee jaar (2019-2021) financiert de externe financier 100% van de investeringen.
 
Door deze vorm van financieren is voor de ondernemers per bedrijventerrein de cashflow neutraal. Wat ze nu per maand betalen blijven ze betalen, bestaande uit een gedaalde energierekening en een bedrag voor de aflossingen van investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen.
 
‘Nadat de investeringen zijn afgelost zijn de zonnepanelen of warmtepompen nog vele jaren productief. Vanaf dat moment is het pure winst voor de ondernemer’, stelt Lennart van der Burg, business developer bij TNO, een van de partners.
 
BE+ gaat voor de verduurzaming per bedrijventerrein met lokale verduurzamers in zee. De verwachting is dat dit resulteert in 2.500 lokale banen.
 
*In 2013 sloten overheid, bedrijfsleven en stakeholders het Energie-akkoord. Daarin spreken zij af dat tot het jaar 2020 samen 100 Petajoule aan energie te besparen.