Mensonterend, ChristenUnie eist helderheid van gemeente en provincie

De Harderwijkse ChristenUnie-fractie en de Gelderse Provinciale Statenfractie willen antwoorden van gemeente Harderwijk en provincie Gelderland over mensenhandel en illegale prostitutie in Harderwijk en Gelderland. 

Aanleiding is het nieuws dat er in 2023 vijftien illegale sekswerkers op vier verschillende adressen in Harderwijk zijn ontdekt

Veelal in schrijnende situaties. Lokaal is dit hard aangekomen. Raadslid Fenneke Fredrikze vertelt: “Wij als ChristenUnie vinden het heel belangrijk dat ieder mens in vrijheid moet kunnen leven en nergens toe gedwongen wordt.”
 
De ChristenUnie Harderwijk wil duidelijk krijgen hoe groot dit probleem is en of signalen worden doorgegeven en op de juiste manier worden opgepakt. Ook stelt de fractie vragen over de rol van de gemeente in opvang en zorgverlening aan slachtoffers en de opsporing van de daders.
 
De Provinciale Statenfractie van de ChristenUnie wil eveneens duidelijkheid. “De link met mensenhandel is al snel gelegd, omdat de sekswerkers die werden aangetroffen vaak maar een paar dagen op een locatie verbleven”, vertelt Statenlid Maarten van der Velde.
 
De fractie wil weten welke rol de provincie speelt om mensenhandel tegen te gaan en hoe goede samenwerking tussen gemeentes en regio’s bereikt kan worden. Daarnaast moet duidelijk worden hoeveel meldingen van mensenhandel er in 2023 zijn gedaan in Gelderland.
Ook moet de provincie meer doen om slachtoffers te ondersteunen. “Mensenhandel is mensonterend. Het is een vorm van moderne slavernij. En de provincie mag hier een veel grotere rol in spelen. Bijvoorbeeld door het realiseren van crisisopvangplekken voor slachtoffers”, vervolgt Van der Velde.
 
De lokale en provinciale fracties hebben schriftelijke vragen ingediend. “Het is goed dat we deze problematiek als partij lokaal en provinciaal kunnen oppakken. We hopen snel een antwoord te krijgen, terwijl we dit probleem aan de kaak te stellen. Want elk slachtoffer is er één te veel.” aldus Fredrikze.