Meer biodiversiteit op bedrijventerrein Lorentz

Overal is natuur, ook op plaatsen waar je het niet meteen verwacht. Op bedrijventerreinen bijvoorbeeld. Op veel bedrijventerreinen wordt ervoor gekozen om deze natuurlijker in te richten, met streekeigen planten die allerlei dieren aantrekken.


Dat is waardevol voor bijvoorbeeld bijen en vlinders, die er beter kunnen overleven, maar bedrijventerreinen natuurlijker inrichten heeft ook veel voordelen voor de mens

Een natuurlijke omgeving maakt bedrijven aantrekkelijker, voor de werknemers, de klanten en de omgeving. Ook op bedrijventerrein Lorentz in Harderwijk gaan ze aan de slag met het vergroten van de biodiversiteit!

Al langer lagen er vanuit de Bedrijvenkring Harderwijk een aantal wensen om de biodiversiteit op Lorentz te vergroten. De laatste maanden is er door gemeente Harderwijk en Bedrijvenkring Harderwijk hard gewerkt aan een aantal plannen voor meer en diverser groen en het vergroten van de mogelijkheden om een mooie wandeling te kunnen maken in de pauze. Ze zijn blij te kunnen melden dat er mooie stappen zijn gezet. Een aantal plannen zijn inmiddels in uitvoering!

Om deze plannen gaat het:

Invulling van de driehoek tussen Lorentz II en Lorentz III. De driehoek staat centraal tijdens de boomfeestdag. Meer dan 300 leerlingen van basisscholen uit Harderwijk en Hierden mogen hier op 8 maart een boom planten.
Aanpassen van het natuurpad langs het Veluwemeer. Het natuurpad is begaanbaar gemaakt, er zijn extra lussen aangelegd en er is gesnoeid. Dit pad gaat deel uit maken van een nog aan te leggen beweegroute.

Inzaaien van de zandvlakte op Lorentz Haven. Van ondernemers kregen we veel klachten over stuifzand. In het voorjaar wordt de zandvlakte ingezaaid met een kruidenmengsel.

De strook langs Dolphin (Braillestraat). Deze strook wordt biodiverser gemaakt door het planten van appel- en perenbomen en het inzaaien van een kruidenmengsel. Ook wordt er een pad aangelegd, zodat dit te zijner tijd onderdeel kan worden van de beweegroute.

De strook tegenover Hakron aan de Wattstraat. Deze wordt aangeplant met inheemse boomsoorten en ingezaaid met een kruidenmengsel. Te zijner tijd is er in deze strook ruimte voor het inrichten van een ‘pauzelandschap’. Gedacht wordt aan het plaatsen van bijvoorbeeld een aantal picknickbanken, waar in de pauze gebruik van kan worden gemaakt. Ondernemers die hierin iets willen of kunnen betekenen zijn van harte uitgenodigd te komen met suggesties!

De historische houtwal (Pierickpad, te bereiken via de Morsestraat). De houtwal is aangeplant met fruitbomen, ook is er een wandelpad aangelegd. Gekeken wordt nog of ook deze houtwal onderdeel uit kan maken van de nog aan te leggen beweegroute.

Wat kun je zelf doen
Zelf kun je uiteraard ook aan de slag met het vergroenen van je bedrijfsterrein. Daar is ook subsidie voor te krijgen. Op de website van Veluwe Duurzaam vind je ideeën en suggesties én kun je zien waar en hoeveel subsidie er beschikbaar is. Stimuleringsregeling: subsidie voor je tuin – Veluwe Duurzaam

Ook op de website Maak het verschil, vergroen je bedrijventerrein! – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl) vind je veel informatie.

Beweegroutes
Zoals aangegeven wordt er nog hard gewerkt aan de aanleg van een aantal beweegroutes. Deze beweegroutes nodigen uit om tussen de middag een lange of korte wandeling te gaan maken.

Zodra alle plannen zijn uitgevoerd en de beweegroutes zijn aangelegd volgt een feestelijke opening. Dat zal naar verwachting tegen de zomer zijn!

Bedrijvenkring Harderwijk

Adresgegevens

Postbus 115
3840 AC Harderwijk

Telefoon

T. 06-40442902

Meer info