Maximum snelheid op ‘buitenwegen’ gaat omlaag

Door Harry Schipper - Verkeersdeelnemers opgelet: de maximumsnelheid op een aantal wegen aan de rand van de bebouwde kom van Harderwijk na 20 februari gaat omlaag. 

Waar auto’s nu nog tachtig of zestig mogen - zoals op de Groene Zoomweg - wordt dat vijftig. Bromfietsers mogen straks niet harder dan dertig kilometer per uur en moeten de rijbaan op.

De lagere maximumsnelheden zijn een gevolg van het wijzigen - zeg maar flink vergroten - van de bebouwde kom van zowel de stad Harderwijk als het dorp Hierden. In totaal plaatst de gemeente op veertig nieuwe plekken nieuwe blauwe ‘komborden’.

De belangrijkste wijziging in Harderwijk is het binnen de kom brengen van de Groene Zoomweg en enkele daarop aansluitende wegen. In Hierden brengt de gemeente onder andere het Van Goorswegje, de Dorpshuisweg en gedeelten van de Ruimelsweg en Ruimelsdwarsweg binnen de bebouwde kom.

Dat ‘binnen de kom brengen’ doet de gemeente dus door de blauwe komborden met daarop ‘Harderwijk’ of ‘Hierden – gemeente Harderwijk’ een heel eind te verplaatsen. Het vergroten van de bebouwde kom is nodig omdat er zowel in Harderwijk als Hierden flink wat nieuwbouw en nieuwe wegen zijn bijgekomen. Denk aan wijken als Harderweide en Waterfront en bedrijventerrein Lorentz. De landelijke Wegenverkeerswet schrijft gemeenten voor om dan de bebouwde kom te wijzigen.

De nieuwe komgrens is op veel plekken ook gewijzigd doordat kaartmateriaal van de gemeente was verouderd of niet goed meer klopte.
Om het vooral voor weggebruikers niet verwarrend te maken en overzichtelijk te houden, voert de gemeente de nieuwe komborden zoveel mogelijk hetzelfde uit. Onder het naambordje Harderwijk of Hierden komt in elk geval een verkeersbord waarop de maximumsnelheid staat. En, als daarvoor nog ruimte is, het Hanzelogo. Wie de bebouwde kom uit rijdt, ziet dat door het kombord ‘einde bebouwde kom’.

Een gevolg van de nieuwe komgrenzen van Harderwijk en Hierden is ook dat het verkeerslawaai door de lagere snelheden minder wordt.
De bebouwde kom is in Harderwijk voor het laatst gewijzigd in 2011. Het plaatsen van de veertig nieuwe borden en weghalen van oude borden kost 60.000 euro. Er is even aan gedacht om de nieuwe borden van ‘bio-based’ bamboe te maken, maar door gebruik van moeilijk afbreekbare stoffen bij het maakproces is de keus toch gevallen op aluminium, dat altijd hergebruikt kan worden. Op 20 februari neemt de gemeenteraad hierover een besluit, dat de dag erna in werking treedt. De nieuwe borden staan er dan nog niet: die komen er pas na de zomervakantie.