Martijn Kleermaker uit Hierden blikt vooruit op WK Darts: “Nu al hoogtepunt van 2020”

door Maarten Westerduin - Na een mooie stunt in de eerste ronde van het EK Darts, hoopt Martijn Kleermaker ook op het WK hoge ogen te gooien. “Dit is nu al het hoogtepunt van dit jaar”.

Voor Martijn Kleermaker is het WK een mooi slotstuk van een, sportief gezien, prima jaar. De 30-jarige Hierdenaar, die twee jaar de tijd krijgt om zich bij de beste 64 van de wereld te vestigen, heeft het eerste jaar van zijn tourkaart er bijna opzitten.

Op zoek naar de hoogtepunten moet de darter even in zijn geheugen graven: “De eerste kwartfinale was natuurlijk hartstikke vet. Als je het als eerstejaars gelijk bij de laatste acht schopt, is dat een mooi resultaat. Ja, die EK-zege op Cross was ook mooi, al baal ik nog steeds een beetje van de manier waarop ik de volgende wedstrijd verloor. En het absolute hoogtepunt moet natuurlijk nog komen, want dat is het WK.”
 
Dartsmekka
Alleen al het halen van het WK is dus het mooiste wat Kleermaker tot nu toe is overkomen: “Dat is dit jaar mijn hoofddoel geweest.” Kleermaker speelde al eens eerder op een WK, maar dat was een ander toernooi. Het werd georganiseerd door de BDO, een inmiddels opgeheven dartsbond die ooit de toernooien voor de grote jongens organiseerde, maar de laatste decennia overvleugeld werd door het professionelere PDC. “Dat BDO-WK was destijds ook mooi om te bereiken, ook daar had ik een heel jaar naartoe gewerkt. Maar je weet natuurlijk wel dat dit toernooi al jaren in de schaduw staat van het PDC-WK.”
 
In kijkcijfers, prijzengeld en aanzien is het WK van de PDC een van de belangrijkste dartsevenementen geworden. Je kunt misschien wel stellen dat het Londense Ally Pally, waar het toernooi afgewerkt wordt, tot een soort dartsmekka is uitgegroeid. “Dit toernooi is net wat specialer dan de andere grote TV-toernooien”, beaamt Kleermaker. “Er zijn 96 vanuit de hele wereld, het heeft de grootste prijzenpot en het duurt drie weken lang. Het is echt een mega groot toernooi waaraan ik deel mag nemen.”
 
Gunstige loting
In de eerste ronde van het WK treft Kleermaker de Zuid-Afrikaan Cameron Carolissen op zondag 20 december. Een onbekende in de dartswereld. Kleermaker verwacht dat de wedstrijd te winnen is, al is er een klein probleem. Er is maar weinig over Carolissen te vinden. Struin je het internet af, dan kom je niet meer dan een handjevol uitslagen tegen. “Alleen de resultaten, maar geen gemiddelden of iets dergelijks, dus ik weet nog niet veel.” Al met al denkt Kleermaker dat hij gunstig geloot heeft. “Ik mag niet klagen, dit is een loting met mogelijkheden. Als ik doorga speel ik tegen Danny Noppert. Hij is als 25e geplaatst, dus dat betekent dat ik 24 betere spelers had kunnen loten. Noppert is echt wel een goede speler, alleen de laatste toernooien heeft hij niet altijd zijn niveau gehaald.”
 
Wat zijn doel is dit WK?

Kleermaker vind het lastig te zeggen. Liever leeft hij met de wedstrijd: “Ik kan wel zeggen dat ik in ieder geval twee rondes wil overleven, maar eerlijk gezegd kan ik dat niet over mijn hart verkopen. De derde wedstrijd wil ik namelijk net zo graag winnen als de eerste.”