Marc Van Kooten zamelt geld in voor het Nepalese weeshuis van Maggie Doyne

Harry Schipper – Harderwijker Marc van Kooten vertrekt in november naar Nepal om samen met een aantal Nepalese jongeren zes dagen lang van plek naar plek te trekken in de Himalaya en ondertussen met hen een toekomstplan te maken dat is gebaseerd op hun eigen dromen.

Van Kooten, zoon van de gelijknamige bekende en inmiddels gepensioneerde Harderwijkse huisarts, combineert zijn vrijwilligerswerk met een bezoek aan de bekende Amerikaanse Maggie Doyne die in Nepal een weeshuis en een school heeft gesticht, om daar de opbrengst naartoe te brengen van zijn inzamelingsactie

De 47-jarige Marc van Kooten is in het dagelijks leven begeleider op ’s Heeren Loo in Ermelo, waarvoor hij enkele jaren geleden als zij-instromer een opleiding volgde in Apeldoorn. “Daar vertelde een docent over MyQuest van Mountain Childcare, een intensief en persoonlijk leiderschapsprogramma gericht op Nepalese straatjongeren”, vertelt hij. Hij werd erdoor geraakt.

“Jongeren, vaak wezen, komen op hun achttiende letterlijk op straat terecht en moeten het dan verder maar uitzoeken. Moutain Childcare wil die jongeren helpen bij het maken van een vijfjarenplan. Ze worden gekoppeld aan Nederlandse jongeren en studenten die ook bezig zijn met hun eigen ontwikkeling. Met MyQuest werken ze aan hun eigen ontwikkeling en stellen ze tegelijk Nepalese jongeren in staat om datzelfde te doen”.

De jongeren in Nepal die meedoen trekken zes dagen achtereen met hun Nederlandse begeleiders door een voorgebergte van de Himalaya. Ze worden die zes dagen intensief begeleid door hun Nederlandse coaches. Zie het als een avontuurlijke ontdekkingsreis, waarbij die reis begint bij jezelf en van daaruit ontdekt wat je talenten zijn en waar je hart naar uitgaat. Op die manier werk je aan jezelf – ik hoop er straks in mijn dagelijks werk ook profijt van te hebben – maar bied je ook die jongeren daar een kans om een betere toekomst op te bouwen”.
Van Kooten gaat niet alleen, maar samen met nog vijf andere Nederlandse coaches, die straks met evenveel Nepalese straatjongeren door de bergen gaan trekken. “Ik vertrek alleen een week eerder, om eerst een bezoek te kunnen brengen aan het kindertehuis van Maggie Doyne. Zij stond centraal in een televisieprogramma van Floortje Dessing”.

“Maggie Doyne is een Amerikaanse die zo’n dertien jaar geleden als achttienjarige backpacker over de wereld ging reizen en bleef hangen in een door oorlog verwoest dorpje in Nepal. Daar bouwde ze met hulp van de lokale gemeenschap een weeshuis dat plek biedt aan zestig weeskinderen. Ze wijdt er nu haar leven aan, maar ze heeft veel steun nodig om het tehuis in stand te kunnen houden. Als je ziet hoe ze daar met minimale middelen zestig kinderen, waaronder ook baby’s onderdak en eten biedt, dan verdient dat heel veel respect. Daarom wil ik haar steunen”.

Speciaal voor het kindertehuis van Maggie Doyne is Marc van Kooten nu geld aan het inzamelen. “Het geld voor de reis en het verblijf in Nepal betaal ik zelf. Voor het kindertehuis probeer ik zoveel mogelijk geld in te zamelen, dat ik daar aan Maggie Doyne wil overhandigen. Op dit moment heb ik al zo’n 3500 euro ingezameld, maar ik hoop op nog veel meer!”

Wie ook een bedrag over heeft voor dit goede doel, kan dit overmaken naar bankrekeningnummer NL95 ABNA 0119 6501 93 ten name van W.H. van Kooten. “En bedrijven die sponsoren krijgen, als ze dat willen, hun naamsvermelding op mijn Facebookpagina”, zo laat Marc graag nog weten.

Marc van Kooten