Maak kennis met de Harderwijk Dolphins

Het is niet de meest beoefende sport in Nederland, maar wel een die steeds meer aan populariteit wint. Rugby. Sinds twee jaar heeft Harderwijk een Rugby League vereniging (niet te verwarren met Rugby Union, want dat is weer een andere speelwijze), de Harderwijk Dolphins. 

De vereniging heeft momenteel 28 leden, van wie één vrouw.

Ook is er team dat alleen uit volwassenen bestaat. Een paar vragen aan Franz Zakonski, teamspeler en verantwoordelijk voor de pr.

Wanneer en door wie is Harderwijk Dolphins opgericht?

“Het is begonnen halverwege 2015. Kane Krlic, de Nederlandse Rugby League bondscoach, had het idee om een Rugby League vereniging op te richten in Harderwijk. Op 25 Mei 2016 is de vereniging officieel opgericht door Adam Bakker en Marcel Zakonski.”

Is de populariteit van de sport de laatste jaren toegenomen?

“Zeker, steeds meer mensen maken kennis met de sport en zijn enthousiast. Het 2015 Rugby Union wereldkampioenschap in Engeland werd prime time uitgezonden op een commerciële zender in Nederland waarbij alles rondom Rugby Union werd uitgelegd. Dit zorgde voor een boost en daarom was de timing van Kane Krlic ook perfect.”

Harderwijk Dolphins is een Rugby League vereniging, geen Rugby Union. Waarom is daar voor gekozen?

“Als vereniging is er gekozen om League te spelen omdat wij dit de leukste speelwijze vinden. Rugby Union is de meest voorkomende variant in Nederland met zo'n 85 verenigingen die aangesloten zijn bij de Nederlandse Rugby Bond. Rugby League is veel minder bekend met slechts vijf verenigingen die aangesloten zijn bij de Nederlandse Rugby League Bond. Een van de meest gehoorde verschillen is dat Rugby League gemakkelijker te begrijpen is, maar dat het conditioneel zwaarder is.”

Hoe komt de ledenaanwas tot stand? Zijn jullie actief aan het werven?

“Sinds de oprichting van de vereniging zijn we aan het promoten door het geven van clinics op middelbare scholen en het beroepsonderwijs. Daarnaast zijn we actief bij evenementen als de Koningsspelen en Aaltjesdag. Verder zijn we actief bezig met het werven van sponsoren die enthousiast zijn en de club een warm hart toedragen. Door dat enthousiasme krijgen we veel mond-tot-mond reclame waarbij we vaak nieuwe gezichten mogen verwelkomen.”

Hoe zijn de reacties?

“Veel mensen weten niet eens dat Harderwijk een Rugby vereniging heeft en vragen dan ook meteen waar wij ons bevinden. Verder horen we dat ze het een leuke sport vinden omdat het er hard aan toe kan gaan, maar er altijd respect is voor elkaar.”

Wat is het niveau van Harderwijk Dolphins? Komen jullie gemakkelijk mee in de landelijke competitie?

“Zoals gezegd zijn er slechts vijf verenigingen in Nederland die Rugby League spelen, maar de sport groeit elk jaar flink. In Nederland komt is er tot nu toe elk jaar een vereniging bij gekomen. Wij doen niet onder voor de andere, meer ervaren, teams. Onze vereniging is de grootste uit de competitie, maar er zijn ook veel onervaren spelers en er veel wisseling van spelers in het team. Dat zorgt voor wisselende resultaten. Vorig jaar zijn wij derde geworden in de landelijke competitie. Ook heeft een behoorlijk aantal spelers van Harderwijk meegedaan met het Nederlands team en beide interlands (Zweden en Duitsland) gewonnen.”

Benaderen jullie, om het niveau te behouden/verbeteren, ook actief spelers van buiten Harderwijk?

We hebben niet alleen spelers uit Harderwijk, maar uit een grote regio, van de Flevopolder tot aan Putten en van Wezep tot aan het Gooi. De meeste spelers komen wel uit Harderwijk, Ermelo en Putten. We halen niet actief mensen naar onze vereniging. Omdat het een relatief onbekende sport is, verwachten we ook geen bepaald niveau van de nieuwe spelers. Wel heeft iedereen een bepaalde achtergrond qua sport, een bepaalde bouw, maar de samenstelling is verder heel divers. We hebben leden met hele sportieve beroepen, maar ook mensen vanuit de IT branche, verpleegkundigen, een CBR-examinator en studenten. Iedereen kan in principe een positie spelen binnen een Rugby team.”

Wat zijn jullie wensen/verwachtingen voor de komende jaren?

“De wens is om de Harderwijk Dolphins RLFC uit te breiden van een soort vriendenteam naar een volwaardige vereniging met jeugdspelers. Om Rugby meer op de kaart te zetten en een grotere competitie aan te kunnen bieden. Dat we het veld dat we nu gebruiken bij het Christelijk College Nassau-Veluwe (CCNV) kunnen uitbreiden met faciliteiten om het meer een sportcomplex te maken en een thuishaven voor de Dolphins. De verwachting is dat straks bij het woord Dolphins de mensen niet meer denken aan het Dolfinarium maar aan de Rugby vereniging van Harderwijk.”

Zijn er binnenkort nog thuiswedstrijden of open speelavonden waar men kennis kan maken met deze sport?

“Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om op de donderdagavond bij ons langs te komen op het veld bij het CCNV voor een training of om gewoon even te kijken. Hier kunnen ze kennismaken met de vereniging en de sport. Voor de jeugd (van tien tot zeventien jaar) vindt de training plaats om 18:00 uur en voor de volwassenen (zeventien jaar of ouder) begint de training om 19:30 uur. Helaas, omdat de competitie zo klein is, zijn de thuiswedstrijden dit seizoen al gespeeld. Grote kans dat er nog wat wedstrijden plaats zullen vinden in Harderwijk, maar dat valt dan te lezen op onze Facebook-pagina, https://www.facebook.com/HarderwijkdolphinsRLFC/.”