Lezingen over het werk van prof. dr. Arnold Cornelis

Drs. Trees Schopman verzorgt op de donderdagavonden 10 en 17 november in Centrum de Zin twee lezingen over het werk van de cultuurfilosoof en kennistheoreticus Arnold Cornelis (1934-1999).

De twee lezingen organiseert Centrum de Zin samen met de Gelderse Academie. Professor doctor Arnold Cornelis doceerde aan de universiteiten van Gent, Groningen, Amsterdam en Brussel

Op 10 november komt tijdens de eerste lezing het hoofdwerk van Cornelis aan de orde; ‘Logica van het gevoel’. Het verhaalt over de ‘stabiliteitslagen in onze cultuur’, die parallel lopen met onze ontwikkeling als mens. In het natuurlijke systeem, bij de mens van geboorte tot de adolescentie, zijn geborgenheid en liefde de belangrijkste elementen. In het sociale regelsysteem dat daarop volgt, is erkenning van bekwaamheid en vaardigheden belangrijk. Daarna volgt de communicatieve zelfsturing, met gevoel voor schoonheid en zelferkenning.

Nestelen deze emoties zich niet in de drie stabiliteitslagen, dan veroorzaakt dat volgens Cornelis respectievelijk angst, boosheid en verdriet.
In de tweede lezing op 17 november wordt ‘De vertraagde tijd’ behandeld. In dit werk van Cornelis staat de definitie van tijd centraal, namelijk het verschil tussen de ‘externe klok’ en onze interne klok. Klachten over hoge werkdruk en burn-out hebben direct te maken met deze twee klokken. Een snellere externe klok veroorzaakt bij de interne klok in de visie van Cornelis ‘een catastrofaal leerproces met als gevolg dat er geen tijd meer is om na te denken, en onze interne klok vernietigd wordt’.

Beide avonden in Centrum de Zin aan de Stationslaan 32 in Harderwijk beginnen om 19.30 uur. De entree voor twee lezingen is € 20, één lezing € 12,50.(pinnen mogelijk).