‘Lê Expo Culturelê’ in de MESS is een viering van creativiteit

Zaterdag 9 september opent de MESS een bijzondere expositie: ‘Lê Expo Culturelê’. Vanaf 13.00 uur is deze groepstentoonstelling van 14 kunstenaars te zien. De expo duurt tot 8 oktober en is gratis toegankelijk. De MESS is open op zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.

Guido Tuink (41) uit Harderwijk heeft een atelier in de MESS en heeft zijn vrienden uitgenodigd om hun werken te exposeren

“Een aantal oud-medestudenten ken ik van de Kunstacademie in Kampen en Zwolle waar ik autonome kunst  heb gestudeerd.” De expo is een viering van creativiteit en het resultaat van grote vastberadenheid en toewijding. Mensen die ik uitgenodigd heb zijn volop bezig met kunst, maar kijken nooit naar de markt en de verkoopbaarheid. Ze zijn overtuigd van het beeld dat ze zelf maken en van de kunst in hun eigen richting. Het is autonome kunst.”
 
Ook heeft hij een aantal vrienden uitgenodigd, waaronder Rahma Gullich (41) uit Harderwijk. Zij en Guido kennen elkaar al sinds ze 16 zijn. Ze hebben op de Kunstacademie bij elkaar in de klas gezeten en zijn goede maatjes.

” De creativiteit van de werken komt uit mensen zelf zonder dat er concessies worden gedaan aan wat iemand anders er van vindt. Of het waarde heeft doet er niet toe. Het hoeft niet altijd netjes of perfect te zijn. Je maakt wat je wilt en stoort je nergens aan.”
 
Leuk aan de expositie vindt Guido dat alle binnen-  en buitenruimtes van de MESS worden gebruikt. “Belangrijk is dat er uiteenlopende kunst te zien is. Videowerk, beeldhouwwerk, schilderijen, tekeningen en kunst uit de grafische werkplaats (etsen en linosnedes). Rahma: “De expo is bedoeld om bezoekers te laten zien dat alles kan qua vrijheid in het maken.”


Guido maakt beelden van klei, hout en andere materialen. “Het beeldhouwen is vaak geïnspireerd op speelgoed of maskers uit andere culturen. Ik combineer vrolijke ontwerpen met de ‘donkere kant’. Ik maak ook collages. De werken zijn altijd speels.”
 
Rahma wordt geïnspireerd door wat er gebeurt in haar omgeving. “Ik verwerk de buitenwereld die in beelden binnenkomt en dat komt er met de kunst op allerlei manieren uit met tekeningen en collages. De materialen die ik tegenkom vormen wat ik maak. Ik ontdoe de alledaagse dingen  van hun betekenis en maak er mijn eigen werkelijkheid van. De toevalligheid en spontane dingen vind ik erg leuk.”
 
Gedurende de Lê Expo Culturelê’ is er elk weekend een activiteit zoals een punkavond met bandjes, filmavond, twee workshops en een lezing over kunst. Bestuurslid Margriet van Sleen, is ook lid van de KunstMESS groep, een werkgroep voor kunstuitingen: “Kunst is een belangrijk onderdeel van de MESS, met onze ateliers zijn we een culturele broedplaats: uniek en vernieuwend in Harderwijk. Naast de kunstuitingen organiseren we lezingen en workshops. Voor veel mensen is dit een openbaring en een mooie plek om gelijkgestemden te treffen.”
 
MESS Culturele Broedplaats
Oranjelaan 11a Harderwijk
www.MESSharderwijk.nl

Le Expo Culturele
Guido Tuink en Rahma Gullich met hun kunstobjecten (foto Marco Jansen)