Lagere hypotheekrente met rentemiddeling

Hebt u een eigen woning en is uw vaste hypotheekrente aan de hoge kant, dan kan rentemiddeling helpen. Sommige banken bieden het al aan.

Wat is het? De huidige rentevastperiode wordt gestopt en u spreekt met de bank een nieuwe rentevastperiode af, tegen een (veel) lagere rente. Omdat de bank de afgesproken (hoge) rente voor de rest van de huidige rentevastperiode misloopt, bent u boeterente verschuldigd. Rentemiddeling houdt in dat die boeterente wordt omgerekend naar een opslag op de nieuwe, lagere rente.

De boeterente wordt zo in de tijd uitgesmeerd. Die opslag is, net als ineens betaalde boeterente, aftrekbaar als eigenwoningrente. Er is echter een kleine fiscaal addertje onder het gras. Meestal verwerken banken in de nieuwe opslag ook nog een component voor andere risico’s.

Denk aan het risico van vroegtijdig aflossen van de schuld bij verkoop. In dat geval loopt de bank een deel van de uitgesmeerde boeterente mis. Dit deel van de opslag is geen rente of kosten van geldlening en daarom niet aftrekbaar.
Banken gaan de samenstelling van uw opslag ongetwijfeld goed specificeren.

Bron: Fiscount

Wessel Hees
iQOUNT
Daltonstraat 22, 3846 BX Harderwijk 
t 0341 - 740 800 | f 0341 - 740 801
[email protected] | www.iqount.nl

iQOUNT Harderwijk

Adresgegevens

Daltonstraat 22
3846 BX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-740800

Meer info