Laatste ontwikkelingen huishoudelijke hulp TSN en Vérian

Op 27 november 2015 heeft TSN Thuiszorg bekend gemaakt dat hun onderdeel 'Hulp bij het huishouden' financiële problemen heeft. 

Inmiddels is bekend dat TSN uitstel van betaling heeft gevraagd en de verwachting is dat de thuiszorgorganisatie failliet gaat. Vorige week is door Vérian bericht dat zij per 1 juli ontslag aanvraagt voor 600 medewerkers.

Oplossingen in voorbereiding
Gemeente Harderwijk wil zo goed mogelijk inspelen op deze ontwikkelingen en bereidt oplossingen voor in samenwerking met overblijvende zorgaanbieders. Inwoners die via de gemeente huishoudelijke hulp Wmo ontvangen, blijven die hulp zoveel mogelijk ontvangen. De komende maanden stopt een aantal zorgorganisaties en dat betekent dat het belangrijk is dat cliënten tijdig overstappen naar een andere organisatie. Overstappen is geen probleem.
 
In Harderwijk ontvangt een groot aantal cliënten hulp bij het huishouden vanuit de Wmo via TSN of Vérian. Voor hen zijn er oplossingen in voorbereiding:
  • 1. De thuiszorgorganisaties, die in Harderwijk actief blijven, hebben aangegeven dat zij bereid en in staat zijn om alle cliënten met huishoudelijke hulp  te gaan helpen;
  • 2. Buurtzorg wil de werkzaamheden van TSN overnemen. De vraag is nog wel of Buurtzorg dat werk wel mag overnemen. De landsadvocaat bestudeert op verzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten of overname van de werkzaamheden mogelijk is.
De overblijvende thuiszorgaanbieders en de gemeente zijn zich volop aan het voorbereiden voor het geval TSN failliet gaat én Buurtzorg om juridische redenen het werk niet mag overnemen. Gemeente Harderwijk moet zich erop voorbereiden dat overname niet kan en mag, want anders loopt de voortzetting van de huishoudelijke hulp voor meerdere maanden gevaar. Ook de huishoudelijke hulp aan cliënten die hulp van Vérian ontvangen, worden bij deze voorbereidingen betrokken.
 
Om er zeker van te zijn dat de huishoudelijke hulp wordt voortgezet, is er contact tussen een professioneel schoonmaakbedrijf en de gemeente Harderwijk. Dit betekent dat voor mensen, voor wie de huishoudelijke hulp niet direct aansluitend door een andere thuiszorgaanbieder kan worden voortgezet, huishoudelijke hulp beschikbaar is; het liefst voor zo kort mogelijke duur.
 
De overgang naar een andere thuiszorgaanbieder moet zo snel mogelijk verlopen. Als TSN stopt en Buurtzorg de werkzaamheden niet mag overnemen, zorgt de gemeente dat de betrokken cliënten door een andere thuiszorgaanbieder geholpen worden. Er is dan drie maanden geen keuzevrijheid