Kredietcoöperatie Veluwe heeft nieuwe Voorzitter

Op 27 oktober droeg Ton van Dijk tijdens de najaarsbijeenkomst de voorzittershamer symbolisch over aan Philipine Vinke. 

Vinke is sinds 1 september voorzitter van Kredietcoöperatie Veluwe. Van Dijk, mede-oprichter van de kredietcoöperatie “was de kredietcoöperatie” zoals ledenraadsvoorzitter Johan de Groot memoreerde. Van Dijk kreeg als dank voor zijn pionierswerkzaamheden door de Groot een persoonlijke onderscheiding opgespeld.

Kredietcoöperatie Veluwe heeft 120 leden en zes ton aan eigen vermogen. “Als we alle aanvragen die nu lopen honoreren, dan staat aan het einde van het jaar het volledige kapitaal uit onder kredietnemers” meldt Vinke. Vinke is door de ledenraad op pad gestuurd om de coöperatie te laten groeien. “Er staat een robuuste organisatie met een zorgvuldig kredietverstrekking proces. Het is nu taak om op te schalen. Enerzijds moet dat om de risico’s te beperken, anderzijds zodat er nog meer ondernemers op de Veluwe geholpen kunnen worden met een krediet.” De kredietcoöperatie werkt daarbij samen met onder meer banken en private kredietverstrekkers. Vinke verwacht over drie jaar rond de 300 leden te hebben.

Kenmerk van de kredietcoöperatie is dat kredietnemers begeleid worden door een coach uit eigen gelederen. Dat heeft volgends de leden voordelen: de coach staat naast de ondernemer en helpt hem of haar met thema’s die de kredietverstrekking voorbij gaan. Volgens Vinke is dat een bijzonder kenmerk van de Kredietcoöperatie Veluwe. De coaching slaat aan, ook zonder kredietverlening. Inmiddels heeft een aantal ondernemers aangeklopt om deze bijzondere coaching af te nemen, ook zonder dat er krediet nodig is. 

Overdracht voorzitterschap Krediet Cooperatie