Koopzondag in Harderwijk (bijna) volledig vrij

Door Harry Schipper – Op voorstel van de raadsfracties van VVD en Harderwijk Anders heeft een meerderheid van de Harderwijkse gemeenteraad donderdagavond besloten dat het maximale aantal koopzondagen wordt geschrapt uit de winkeltijden-verordening en dat voortaan elke zondag wordt behandeld als normale zondag, ook wanneer er een feestdag op zondag valt.

Wel struikelden de partijen over de extra voorwaarde in de motie van HA en VVD dat een ondernemerscollectief jaarlijks in een schema bepaalt op welke zondagen de winkels wél en niet open gaan

Voor de PvdA was die extra voorwaarde, die zwart-wit geformuleerd betekent dat een nipte meerderheid van de winkeliers in zo’n collectief – en dus lang niet ieder voor zich – bepaalt op welke zondagmiddagen de winkels open zullen zijn, reden om alsnog tegen het voorstel te stemmen. Andere partijen, zoals SGP, Gemeentebelang, CDA en ChristenUnie hadden andere motieven om tegen te stemmen.

Zo vonden zowel CDA als ChristenUnie het kwalijk dat de binnenstadbewoners niet waren geraadpleegd. En dat het beter was geweest de koopzondagen te betrekken bij besprekingen over de (al tijden) op handen zijnde vernieuwde visie op de binnenstad. CDA-voorman Wilco Mazier hekelde daarnaast het feit dat veel binnenstadwinkeliers niet eens weet ervan hadden dat er opnieuw werd gesleuteld aan de openstelling van hun winkels op zondagen. Mazier bedankt nog wel de indieners van de motie, ‘omdat ze rekening hebben gehouden met de kerkgang’. Hij doelde daarmee op het feit dat de winkels op zondagen - net zoals nu al is - pas na twaalven open mogen zijn.

De motie kreeg wel de steun van GroenLinks en D66 en behaalde zo een meerderheid. Al had D66-fractievoorzitter Martijn Pijnenburg liever gezien dat elke winkelier voor zichzelf mag beslissen op welke zondagen hij open wil. “Het is een stap in de goede richting, een verbetering ten opzicht van nu”, vond hij.

Met deze nieuwe wijziging in de winkeltijdenverordening over de koopzondagen komt een einde aan het regime waarbij enkel supermarkten en bouwmarkten elke zondag tussen twaalf en zes uur open mochten zijn en andere winkels slechts eenmaal per maand op zondagmiddag, afgezien van het zomerseizoen en de decembermaand, waarin ze extra koopzondagen kregen toegewezen.

VVD en Harderwijk Anders wilden al veel langer het aan de winkeliers zelf overlaten om te beslissen of ze wel of niet hun winkel op zondagen open willen. Ze vinden bovendien dat koopzondagen bijdragen aan de aantrekkelijkheid en het imago van Harderwijk en daarmee een positief effect hebben op het toerisme en de lokale economie. De twee partijen kwamen in 2018 in het coalitieakkoord met de christelijke coalitiepartners CDA en ChristenUnie een tussenoplossing overeen, waarbij het maximum aantal koopzondagen op 26 uitkwam.

Dat wordt nu dus losgelaten. Of nu elke winkelier op zondag daadwerkelijk zijn deuren opengooit, is overigens zeer de vraag. Niet elke winkelier wil namelijk op zondag (vaker) open zijn. Nóg prangender is de vraag of winkeliers straks zelf mogen beslissen of ze open mogen zijn. De gemeenteraad legt die beslissing namelijk in handen van een ondernemerscollectief (waarschijnlijk bestaande uit Heerlijk Harderwijk en een stuurgroep van ondernemers in de binnenstad). Dat collectief moet in de ogen van de raad jaarlijks een schema opstellen op welke zondagmiddagen de winkels wel of niet op zijn.

Wanneer de gewijzigde winkeltijdenverordening ingaat is overigens niet helemaal helder. Indiener van de motie Menno Doppenberg verwacht per 1 januari van volgend jaar, al voegt hij er meteen aan toen dat ‘ook op de zondagen in december die samenvallen met een feestdag winkels dan al open mogen zijn. Voor het winkelend publiek veranderd er voorlopig niet zoveel: in de zomermaanden en in december mogen de winkels nu al wekelijks op zondagmiddagen open zijn.