Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Stoffer-Mouw

Mevrouw F. Stoffer-Mouw ontving op donderdag 21 mei een Koninklijke Onderscheiding.

Mevrouw Stoffer is meer dan 25 jaar actief als vrijwilligster bij de Stichting Kinderwerk Oost-Europa Nederland (KOEN). Mede-vrijwilligster mevrouw Jurjens-Eikenaar is 35 jaar vrijwilligster voor deze stichting. Voor de inzet die zij beiden hebben getoond om kinderen in Oost-Europese landen te begeleiden, worden zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Peter Snijders van de gemeente Hardenberg en burgemeester Harm-Jan van Schaik van de gemeente Harderwijk, reiken de onderscheidingen uit tijdens het 35-jarig jubileum van de Oost-Europa Commissie Zwolle-Berkum te Zwolle.

Beide dames begonnen als eenvoudige meisjes als koeriers door het toen nog bezette Oost-Europa en zagen dat er aan kinderwerk weinig of niets werd gedaan. Goed voorbereid en vrij spoedig na de val van "de Muur" trokken zij 3 maanden door die landen om hun hulpprogramma voor kinderwerk, samen met geschikte personen daar, voor te bereiden. En dat lukte, zij vonden geleidelijk ± 650 personen per jaar die zij elk jaar twee weken instructie gaven en er vervolgens steeds twee weken naar toe gingen als zij het aan hun kindergroepen overbrachten. Dit groeide geleidelijk uit tot 30.000 - 40.000 kinderen per jaar.

Ook worden er contacten gelegd met onder andere bisschoppen van kerken, zodat zij ook steeds meer de financiering van dit werk overnemen. Dit lukt ook vrij goed, behalve in het deel van de Oekraïne waar zij werken (dit in verband met de huidige situatie aldaar).

In 2003 kreeg het kinderwerk in Oost-Europa officieel vorm in de Stichting Kinderwerk Oost-Europa Nederland (Stichting KOEN). Mevrouw Stoffer geeft, tot op de dag van vandaag, nog steeds training en begeleiding aan leidinggevende kinderwerkers in Oost-Europese landen bij Stichting KOEN waarvan zij eveneens het secretariaat beheert. Bij de Stichting KOEN hebben, alleen al in 2013, 833 jeugdleiders, predikanten, onderwijzers en studenten uit verschillende landen trainingscursussen gevolgd en bijna 30.000 kinderen nemen deel aan de Vakantie Bijbel Weken. De stichting maakt het mogelijk dat kinderen leren zelfstandig en volwassen te worden en hun eigen verantwoordelijkheid leren nemen voor het welzijn van hun samenleving. De dames Jurjens en Stoffer hebben altijd een hoofdrol gespeeld in zowel de werkgroep Oost-Europa als de Stichting KOEN, het is als het ware hun levenswerk geworden.