Koninklijk ontbijt en sporten tot je er bij neer valt (foto's en video)

Door Petronelle Polinder -  Ook zonder koning Willem-Alexander (want die was in Veghel) is het een feestje, zo bleek vandaag op de sportvelden aan de Parkweg. 

De vijfde Koningsspelen, niet heel warm, maar gelukkig wel droog. Bijna tweeduizend kinderen, honderden meesters, juffen en ouders en tientallen middelbare scholieren, verzamelden zich vandaag voor een dag vol sport en spel. 

Bekijk hier de foto's 
 


De meeste basisscholen zijn de dag feestelijk gestart met een luxe, uitgebreid ontbijt op school. Ze hebben de eerder gemaakte spandoek mee genomen naar de Parkweg om er de hekken mee te versieren. Om 10 uur 's ochtend begonnen de sportactiviteiten, begeleid door leerlingen van het Nassau Veluwe College, het RSG, het Morgen College en Mbo Landstede. 

Na een gezonde lunch, verzorgd door JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) Harderwijk, werd er verder gesport tot 15 uur 's middags.

Koning Willem-Alexander is al weer vijf jaar koning. Hij bedacht (samen met heel veel anderen) de Koningsspelen als een cadeau aan alle kinderen. Het gezonde ontbijt en het sportelement is voor de koning heel belangrijk, omdat hij heel graag een gezonde levensstijl wil promoten, zo zei hij vanochtend tijdens het ontbijt op basisschool de Vijfmaster in Veghel. 

Koning Willem Alexander en Koningin Maxima Koningsspelen 2017 in Veghel
 
KONING EN KONINGIN OPENEN JUBILEUMEDITIE KONINGSSPELEN IN VEGHEL
Ruim 1,2 miljoen kinderen doen mee aan de vijfde Koningsspelen
 
Veghel, 21 april 2017 – Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima hebben vanochtend de Koningsspelen geopend op basisschool ‘De Vijfmaster’ in Veghel. Een speciaal jaar, want dit jaar viert de Koningsspelen haar vijfjarig bestaan. De Koning en Koningin gaven na het Koningsontbijt het startsein voor de sportdag waarna traditiegetrouw het optreden van Kinderen voor Kinderen plaatsvond. Aan de Koningsspelen doen dit jaar maar liefst 1.269.952 miljoen kinderen afkomstig van 6.001 scholen mee; dit aantal komt het dichtst in de buurt van het record van 1,3 miljoen deelnemers tijdens de eerste editie. Dit zijn basisschoolleerlingen uit Nederland, het Caribisch gebied en Nederlandse scholen in het buitenland.
 
De landelijke opening vond plaats in Veghel op de recent geopende basisschool ‘De Vijfmaster’. Een subtiele verwijzing naar het jubileumjaar. Bij binnenkomst werd het Koningspaar ontvangen door burgemeester Marcel Fränzel, de Commissaris van de Koning Wim van de Donk en leerlingen van ‘De Vijfmaster’. Bovendien werd het Koningspaar bij binnenkomst verwelkomd door jeugdorkest Phoenix van de muziekschool Veghel. Het jeugdorkest bracht vol enthousiasme ‘lang zullen ze leven’ ten gehore ter ere van het jubileum van de Koningsspelen en met een knipoog naar de verjaardag van de Koning volgende week. De openingspresentatie werd verzorgd door de drie sportieve zussen Merel, Tessel en Sanne van Dongen die alle drie aan topsport doen of hebben gedaan.
 
Voor het vijfde jaar op rij sporten meer dan een miljoen basisschoolleerlingen op de laatste vrijdag voor Koningsdag tijdens de Koningsspelen en daarom is het thema van dit jaar Feest!. De subthema’s geven de vijf belangrijkste elementen van de Koningsspelen weer: Feest & Verjaardag, Sporten & Bewegen, Muziek & Dans, Goed Ontbijten en Samen Plezier.