Kokkí’s gaat tegen de vlakte

Door Harry Schipper - Restaurant Kokki’s wordt grotendeels gesloopt, evenals het ernaast gelegen pand, waarin tegenwoordig souvenirs en kleding aan toeristen worden verkocht. Beide panden op de hoek van de Boulevard en de Havendijk maken plaats voor nieuwbouw in de stijl van restaurant IJsselmeer, dat ooit op diezelfde stond.

Eigenaar John Kok, die even verderop samen met zijn zoon Johannes het gelijknamige visrestaurant drijft, kocht een jaar of vier geleden beide panden, samen met nog een investeerder.

Pannenkoekenrestaurant Pappa Beer heette restaurant toen nog. Het ernaast gelegen pand, waar nog enige jaren een Japans sushi-restaurant in was gevestigd, stond al geruime tijd leeg, al voordat de politie op de bovenetages een forse hennepkwekerij aantrof. Kok en zijn zoon willen op diezelfde plaats weer een restaurant beginnen. Op de verdiepingen erboven komen wat hun betreft drie ‘schitterende penthouses’. “En de puisten rondom Kokki’s verdwijnen”, laat Kok desgevraagd weten. Hij doelt daarmee op de lage ombouw half om het gebouw heen.  

Voor de nieuwbouw wil hij vooral aan de zijde van de Grote Oosterwijck grond kopen van de gemeente. Ook aan de andere zijden wil hij het gebouw iets groter maken dan het nu is. Ambtenaren en ook de commissie ruimtelijke kwaliteit hebben het al eerder ingediende bouwplan inmiddels getoetst en akkoord bevonden.

Zij hebben laten weten dat de voorgenomen nieuwbouw leidt tot ‘een aanzienlijke kwaliteitsverbetering van een van de meest prominente plekken van de Standsboulevard. Omdat deskundigen verwachten dat er op de plek waar de nieuwbouw komt zeer vermoedelijk belangrijke archeologische vondsten gedaan zullen worden, wil de gemeente in elk geval de opbrengst van de grondverkoop reserveren voor archeologisch onderzoek. En mogelijk ook voor het behoud van eventuele archeologische vondsten, die misschien zelfs zichtbaar en toegankelijk kunnen worden gemaakt voor het publiek. Die muren en andere vondsten zullen dan - voor zover mogelijk – moeten worden ingepast in de nieuwbouw.

Archeologen zijn gespannen naar wat ze op en om de plek kunnen aantreffen. Wellicht zijn dat delen van de stadsmuur, die in latere tijden aansloot op de fameuze ‘Kiekmure’, waar lange tijd vissersfamilies over zee tuurden of de Harderwijkse vissers terugkeerden van hun vistochten. Ook zijn er sterke  aanwijzingen dat daar in de Middeleeuwen op ongeveer die plaats een zogeheten dwangburcht stond. 
Volgens de gemeente gaat Kok de buurt nog informeren over de nieuwbouwplannen. Hij laat weten de appartementen op de bovenverdieping zo energiezuinig mogelijk (‘nul op de meter’) te willen uitvoeren. Ook wil hij bij de bouw herbruikbare bouwmaterialen gebruiken.

Souvenirs Boulevard Harderwijk