Kies voor Harderwijk!

Woensdag 21 maart kunt u stemmen voor de gemeenteraad van Harderwijk. Mee mogen beslissen over wie er in het bestuur zitten, is een belangrijk recht! 

Als u stemt, heeft u invloed op de besluitvorming van de gemeenteraad voor de komende vier jaar.

In de gemeenteraad worden veel zaken beslist die uw eigen leefomgeving aangaan. Denk daarbij aan onderwerpen als woningbouw, sport, cultuur en verkeer. U kunt een stem uitbrengen op één van de 11 politieke partijen die meedoen in Harderwijk. 
 
Stempas

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas en een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs) nodig. Er zijn twee verschillende stempassen:
  • een stempas voor de gemeenteraadsverkiezingen;
  • een stempas voor het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Meer informatie over het referendum vindt u op www.referendum-commissie.nl.
Heeft u na vandaag geen stempas ontvangen, dan kunt u tot uiterlijk vrijdag 16 maart een vervangende stempas aanvragen. Dat kan per mail via burgerzaken@harderwijk.nl of telefonisch via 411 991. U kunt ook een vervangende stempas persoonlijk in de Stadswinkel aanvragen tot dinsdag 20 maart 12.00 uur. De stembureaus zijn op woensdag 21 maart geopend van 7.30 tot 21.00 uur.
 
Stembureaus
Op de stempas staat het adres van een stembureau bij u in de buurt. U bent niet verplicht om daar te stemmen. U mag ook in een ander stembureau in de gemeente Harderwijk stemmen. Kijk voor het overzicht op www.harderwijk.nl/verkiezingen.
 
Stemmen in een andere gemeente (Referendum)
Voor het stemmen voor het referendum in een andere gemeente kunt u tot en met vrijdag 16 maart schriftelijk een kiezerspas aanvragen. Dit doet u door het formulier ‘Verzoek om een kiezerspas’ in te vullen via www.harderwijk.nl/verkiezingen. U kunt tot dinsdag 20 maart 12.00 uur de kiezerspas in de Stadswinkel aanvragen. Dit geldt niet voor de gemeenteraadsverkiezingen, omdat u alleen voor de gemeenteraad van Harderwijk kunt stemmen in de gemeente Harderwijk.
 
Stemmen bij volmacht
Kunt u zelf niet stemmen op de dag van de verkiezingen, laat dan iemand anders voor u stemmen. Op de achterzijde van uw stempas vult u de gegevens in van degene die voor u gaat stemmen (de gemachtigde) en u plaatst uw handtekening. Indien u iemand wilt machtigen die buiten de gemeente Harderwijk woont (dit geldt alléén voor het referendum) of geen identiteitsbewijs heeft waarmee u kunt stemmen, dan vraagt u een schriftelijke volmacht voor vrijdag 16 maart aan via www.harderwijk.nl/verkiezingen.
 
Samen bepalen we de koers. Samen maken we de toekomst van Harderwijk en Hierden. Kies voor Harderwijk en stem op 21 maart!