Kiekmure en Roef door acute en grote geldnood met sluiting bedreigd

Door Harry Schipper – Het bestuur van de stichting MFC Harderwijk, dat de exploitatie verzorgt voor De Roef en De Kiekmure, heeft de gemeente verzocht om acuut met extra geld over de brug te komen, omdat anders de voor november en december geplande activiteiten in beide centra niet meer konden worden voortgezet.

Om naar eigen zeggen ‘sluiting te voorkomen’ hebben B en W daarom dinsdag besloten om – vooruitlopend op goedkeuring van de gemeenteraad – het stichtingsbestuur alvast een eenmalige subsidie van 110.000 euro te geven

Tegelijk besloot het college van B en W om per direct een onafhankelijke externe accountant onderzoek te laten doen naar de acute liquiditeitsproblemen, om zo inzicht te krijgen in de huidige exploitatie en financiële situatie.

De subsidie van 110 duizend euro staat trouwens los van de vergoeding van de onderzoekskosten voor de transformatie van De Kiekmure waarover de commissie Samenleving deze donderdagavond wilde vergaderen. Voor die onderzoekskosten – een bedrag van 166.271,30 euro – had het stichtingsbestuur ook al bij de gemeente aangeklopt. En dat is nog niet alles: het stichtingsbestuur wil ook graag nog een ‘aanvullende structurele subsidie voor de exploitatie op lange termijn’ en een ‘financiële dekking voor een ondernemersplan, waarin de visie van het bestuur op de toekomst van hun stichting is verwerkt. Om welke geldbedragen het in deze beide gevallen gaat, is nog niet bekendgemaakt.

En de gemeente moet trouwens ook de bijdrage nog betalen van de stichting MFC Harderwijk aan de kapitaallast voor de verbouwing van De Kiekmure. Daarover had de raad al wel eerder – al in 2014 – een besluit genomen, maar om onduidelijke redenen is deze vordering van 30 duizend euro nog steeds niet betaald.

Met het voor nu oplossen van de acute geldproblemen bij het stichtingsbestuur van De Roef en De Kiekmure overvallen burgemeester en wethouders de leden van de gemeenteraad. Juist deze donderdagavond zou de commissie Samenleving vergaderen over het ruim 166 duizend euro kostende onderzoek naar de transformatie van De Kiekmure van een soort zalencentrum naar een centrum voor positieve gezondheid. Vorige maand besprak diezelfde commissie ook al het voorstel om die onderzoekskosten gewoon maar te betalen, maar daar had een flink deel van de commissieleden toen grote moeite mee.

Voornamelijk ingegeven door de hoogte van de onderzoekskosten stelden ze zóveel vragen, dat besloten werd om eerst antwoorden af te wachten van de nu voor dit thema verantwoordelijke wethouder Maarten Reckman.

Nu worden de Harderwijkse politici dus min of meer overvallen door de acute geldproblemen, die zó groot zijn, dat de nog voor dit jaar geplande activiteiten in De Roef en Kiekmure erdoor gevaar liepen. Het college van B en W beseft dat, zo laten weten in een brief gericht aan de gemeenteraad: “Wij voelen ons ongemakkelijk over het tijdstip van schrijven. Immers niet verzenden en afwachten was voor ons geen optie, omdat uw commissie Samenleving op 24 november één van bovengenoemde punten bespreekt. We kunnen ons voorstellen dat u zich voor het blok gezet voelt, juist dat maakt ons gevoel van ongemak zo groot.”

B en W schrijven ook zich te beseffen dat ze met het nu al beschikbaar stellen van de subsidie van 110 mille, ‘in de bevoegdheid van de raad treden’. “Wij betreuren dit, echter we nemen hiermee wel onze verantwoordelijkheid om het (tijdelijk) sluiten van De Roef en De Kiekmure te voorkomen.”

Of de commissie Samenleving vanavond nog wil vergaderen over het voorstel om het onderzoek naar de transformatie van De Kiekmure te betalen, is de vraag. B en W kunnen zich in elk geval voorstellen dat de commissieleden dat liever begin volgend jaar doen, als de uitkomsten van het accountantsonderzoek bekend zijn.