Kans groot op crematorium tussen bollenrotonde en snelweg

De kans dat er op de hoek van de Harderwijkerweg en de Ceintuurbaan, dus tussen het Van Boeijenplein (de ‘rotonde met de bollen) en de snelweg A28 een crematorium komt, is flink groter geworden.

Drie uitvaartondernemers hebben namelijk het college van burgemeester en wethouders gevraagd om over de aankoop van zo’n zesduizend vierkante meter grond en de nodige bestemmingsplanwijzigingen en exploitatievergunningen een intentieovereenkomst te sluiten. B&W van Harderwijk hebben hiermee ingestemd.

De drie uitvaartondernemingen zijn E. Sluimer, Yarden en Veluwerand Crematiezorg, in Harderwijk beter bekend onder de naam Rouwcentrum Schaftenaar. De drie willen een samenwerkingsverband van uitvaartondernemingen oprichten, waarbij ook nog andere uitvaartondernemers zich kunnen aansluiten.

Het nieuw op te richten samenwerkingsverband wil eerst nog onderzoeken of de exploitatie van een crematorium wel (planologisch) en rendabel is. Het stuk grond dat ze nodig denken te hebben telt namelijk meer dan één bestemming. Er moet ook voldoende parkeerplek zijn.

Afgelopen zomer kwam de locatie voor een crematorium al in beeld, nadat omwonenden van twee andere locaties nabij begraafplaats De Elzenhof en de Newtonweg in verzet kwamen tegen de komst van een crematorium bij hun om de hoek. Voor De Elzenhof kwam daarbij nog bij dat voor een goede ontsluiting er extra wegen aangelegd moeten worden.

De daarmee gemoeide kosten zouden een té zware wissel trekken op de exploitatie van een crematorium op die plek.