Kandidaten kinderburgemeester en -wethouder op bezoek in Huis van de Stad

De zoektocht naar het eerste kindercollege van Harderwijk gaat een nieuwe fase in. Inmiddels is de aanmeldingsperiode voorbij en hebben 14 kinderen zich opgegeven.

Hoe word je een goede burgemeester of wethouder

Woensdag werden de kanshebbers voorbereid voor hun (mogelijke) toekomstige rol als kinderburgemeester of kinderwethouder en kregen ze een rondleiding door wethouder Jeroen de Jong in het Huis van de Stad.
 
Wat kun je verwachten als burgemeester of wethouder? Hoe is het om in de schijnwerpers te staan en hoe ga je om met moeilijke vragen? Wethouder Jeroen de Jong en Ben Nitrauw (In Gesprek) gaven tijdens een leuke en interactieve training antwoord op deze en andere vragen. Ook gaf de wethouder tips als blijf vooral jezelf en durf af en toe buiten de lijntjes te kleuren, want dan kan je het verschil maken als kinderwethouder en kinderburgemeester. De kinderen waren vooral blij dat zij samen met andere kinderen met een ‘echte’ wethouder mochten oefenen. Zo bogen zij zich onder andere over een verkeerssituatie in Harderwijk.
 
Vakjury kiest kindercollege
“Ik ga deze stad nog fantastischer maken”, “ik ben blij dat ik hier vandaag mocht zijn samen met de andere kinderen” en “ik ben goed voorbereid voor vrijdag” waren een aantal uitspraken van de kandidaten.

De kinderen lijken klaar voor hun rol. Maar wie zich straks de nieuwe kinderburgemeester en kinderwethouder mag noemen, is nog even afwachten. De 14 kandidaten presenteren zich 12 juli aan een vakjury. Hiervoor hebben ze een filmpje gemaakt, waarin ze vertellen dat zij de meest geschikte kandidaat zijn om kinderwethouder of -burgemeester te worden. De jury kiest twee kinderen uit die het eerste kindercollege van Harderwijk en Hierden vormen. In de jury zitten een raadslid, de burgemeester, de wethouder onderwijs, een betrokken inwoner en een leerkracht van een basisschool.
 
Kinderen ontwerpen ambtsketen
Het kindercollege wordt in oktober geïnstalleerd. Dan krijgt de kinderburgemeester ook zijn of haar ambtsketen omgehangen en vormt samen met de kinderwethouder een jaar lang het kindercollege van Harderwijk en Hierden. De ambtsketen wordt op dit moment ontworpen door andere kinderen uit de gemeente. Op de ketting is plek voor 7 ontwerpen die te maken hebben met Harderwijk. Kinderen kunnen tot 18 juli hun tekening inleveren via [email protected]. Meer informatie over de tekenwedstrijd is te vinden op onlinestadsgesprek.harderwijk.nl
 
Het kindercollege geeft kinderen een stem
Het doel van het kindercollege is om kinderen meer te leren over politiek en het werk van de gemeente. Kinderen weten vaak wel wat een burgemeester en wethouder is, maar wat deze doen, is onbekend. Door het instellen van het kindercollege wil de gemeente politiek ook voor kinderen leuk en toegankelijk maken. Kinderen uit Harderwijk en Hierden kunnen bij het kindercollege terecht met vragen of suggesties voor de gemeente.
 
Het kindercollege is een onderdeel van ‘Harderwijk zijn wij samen’. Onder deze titel en in het kader van burgerparticipatie werkt de gemeente Harderwijk met haar inwoners samen aan een prettige samenleving in Harderwijk en Hierden. Harderwijk zijn wij samen.