Kadernota Harderwijk biedt ruimte voor de toekomst

Het nieuwe college neemt in dit verkiezingsjaar voorlopig alleen juridische en bestuurlijke verplichtingen op in de Kadernota 2023-2026. Daarmee blijft ruimte over om invulling te geven aan het nog uit te werken collegeprogramma.

Vanuit het coalitieakkoord “Samen bouwen aan de toekomst” wordt de kadernota verder vormgegeven aan de hand van concrete plannen

Financieel vooruitzicht De financiële mogelijkheden zien er voor de komende vier jaren rooskleurig uit. Dat is helaas echter geen garantie voor de jaren na 2026. Veel gemeenten hebben bijvoorbeeld moeite om het sociaal domein te bekostigen met de middelen die het Rijk daarvoor beschikbaar stelt. Onder het sociaal domein vallen zorg, welzijn, onderwijs, gezondheidszorg, opvoeding, inburgering en sociale activering.

et college wil daarom ‘scherp aan de wind varen’ en middelen zo doelmatig mogelijk inzetten om het huishoudboekje op orde te houden. Keuzes Het college gaat zich inzetten om keuzes zo verantwoord, gezond en duurzaam mogelijk te maken. Integraal en duidelijk afgewogen. De belangen van de Harderwijkers en Hierdenaren stelt het college daarbij voorop. Vaststelling door de raad Na vaststelling wordt de kadernota betrokken bij de behandeling van de begroting in het najaar.

Via de kadernota beschrijft de gemeente jaarlijks de kaders, uitgangspunten en beleidskeuzes voor de volgende begrotingsjaren. Daarin wordt een zo actueel mogelijk beeld gegeven van de financiële positie van de gemeente en de overige relevante ontwikkelingen.