Kadernota 2017 - 2020 voor een stad in ontwikkeling

Op meerdere fronten wordt volop in de kwaliteit van de stad Harderwijk geïnvesteerd.

Wij zien dat terug in o.a. een vernieuwing van het stationsgebied. Deze is naar verwachting eind 2017 volledig gerealiseerd.  De herinrichting van de stationsomgeving met een nieuw stationsgebouw, busstation, verkeerstunnel en overdekte fietsenstalling zijn in volle gang.

Een ander belangrijk project tot na 2020 is het Waterfront. Voormalige bedrijvigheid en industrie maken plaats voor wonen, winkelen en recreëren, op en rond het water. Daarmee ontstaat een nieuwe aantrekkelijke kustlijn die berekend is op de eisen van de moderne tijd, met respect voor de natuur en het historische karakter van Harderwijk.

Ruimte voor investeringen

De komende jaren wil het college de nodige middelen vrijmaken om een aantal ambities mogelijk te maken. Binnen de beschikbare financiële kaders gaat het onder meer om investeringen in onderwijs- en sportvoorzieningen, de ontwikkeling van het gebied Groot Sypel 1e fase en uitvoering maatregelen verkeersveiligheidsplan. Het college wil ook investeren in de ontwikkeling van het Plantage - Park en de Stad
als Podium. De komende maanden wordt onderzoek gedaan naar de dekkingsmogelijkheden om deze investeringen te realiseren Daarnaast zijn diverse activiteiten gericht op het versterken van het profiel van onze gemeente. Op het gebied van zorg, jeugd en participatie blijven kwetsbare burgers binnen onze samenleving de aandacht van het college houden.

In balans

Met een structureel sluitend meerjarenperspectief blijft de begroting in balans. Om een stabiele financiële situatie te behouden voor de toekomst, is het van belang de vinger aan de pols te houden. Tussentijdse beperkte tekorten zijn aanvaardbaar, mits en voor zover deze kunnen worden gedekt uit een aanwezig surplus op de algemene reserves. Voor het beheersen en minimaliseren van de financiële risico’s beschikt de gemeente op basis van de Themarekening 2015 inmiddels over een robuust weerstandsvermogen, dat voldoet aan de gestelde normen.

Besluitvormingstraject

De Kadernota 2017-2020 wordt in twee achtereenvolgende openbare raadsvergaderingen behandeld. Het debat in de raad staat gepland voor 16 juni, de besluitvorming voor 7 juli. Instellingen, organisaties en inwoners zijn welkom om met de raadsleden te delen hoe zij denken over de voorstellen van het college aan de raad.