JONG&Politiek maakt T-shirt, want ‘dekoloniseren kan je leren’

Door Astrid Vermeer - JONG&Politiek (JEP) Harderwijk lanceert een T-shirt om ‘de geest te dekoloniseren’. Deze stap in de dekolonisatie is volgens de jongeren van belang om een gelijkwaardiger kijk op de wereld te krijgen.

JEP is een organisatie die zich hardmaakt voor jongeren in de politiek. Maar dat niet alleen; JEP Harderwijk houdt zich óók bezig met maatschappelijke thema’s, zoals het koloniale verleden van Harderwijk

Hieruit is het T-shirt project ontstaan waarin de ‘dekolonisatie van de geest’ centraal staat. ‘Dekolonisatie van de geest’ Rune Sassen (23), deelnemer van JEP, cultureel antropoloog en cultuurhistoricus, legt uit wat dekolonisatie van de geest inhoudt: “Het is ‘het loslaten van koloniaal gedachtegoed’.

Het Nederlands kolonialisme had namelijk niet alleen invloed op het economisch en politiek systeem, maar ook op de Nederlandse cultuur. Een voorbeeld hiervan is dat wij de wereld bekijken vanuit een westers perspectief. Nederland zien wij als een Eerstewereldland, Ghana als een derdewereldland”.

Die manier van denken, kunnen we beter achter ons laten volgens Sassen: “We moeten leren om andere landen, met name in Afrika en Azië, te zien als gelijkwaardig in plaats van als achterhaalde volkeren met primitieve gebruiken. Dit gedachtegoed komt voort uit 400 jaar koloniaal verleden. Europese landen en culturen worden daardoor gezien als superieur. Het is tijd om ons bewust te worden van de impact van kolonialisme, dit verleden af te keuren en te werken aan een betere toekomst.” Koloniaal verleden Harderwijk op T-shirt Omdat JEP graag haar verantwoordelijkheid neemt in de dekolonisatie, hebben de deelnemers een T-shirt ontwikkeld waarin het koloniale verleden van Harderwijk centraal staat.

Op het T-shirt staat, naast de tekst ‘dekolonisatie van de geest’, een illustratie gemaakt door kunstenaar en voormalig inwoner van Ermelo Willem Holtrop (30). Op deze print is de poort van het Koloniaal Werfdepot Harderwijk en de geronselde Ghanese soldaat Jan Kooi te zien. In het Werfdepot (1814-1909) werden Europese koloniale soldaten getraind. In 1882 kwam Kooi naar Harderwijk, waar hij na 12 jaar dienst als korporaal en officier in het Nederlands Oost-Indisch leger ontslag kon nemen. De mate van vrijwilligheid waarop hij en 3.000 andere Ghanese soldaten werden gerekruteerd kan sterk in twijfel getrokken worden. Op die manier was Kooi zowel slachtoffer als onderdeel gemaakt van het Nederlandse koloniale systeem.

Kijken, kijken, kopen!
Het T-shirt wordt zonder winstoogmerk verkocht, is vanaf 10 februari online te pre-orderen via de website www.dekoloniserenkanjeleren.nl, is beschikbaar in mannen- en vrouwenmaten in de kleuren wit en mosterdgeel en kost €17,50. Op de eerdergenoemde website is ook meer informatie te vinden over het Koloniaal Werfdepot, Jan Kooi en JONG&Politiek.