John van Zweden vermaakt sponsors Zwart-Wit’63: ‘Past goed bij deze club’

Door Marco Jansen - De Haagse ‘behangkoning’  John van Zweden was vrijdagavond hoofdgast op de sponsoravond bij Zwart-Wit’63. Niet voor het eerst vertelde de spreker het succesverhaal van Swansea City, waar hij als supporter vanaf 2002 15 jaar mede-eigenaar van was. 

De circa 70 sponsoren konden de humor van de Hagenees wel waarderen, waarna er in het Haags kwartiertje nog vragen konden worden gesteld

Daarna was er nog een loterij met mooie prijzen, waaronder dinerbonnen van een sterrenrestaurant en een elektrische fiets.

John van Zweden sponsoravond Zwart Wit 63 Harderwijk
 
In 2002 nam Van Zweden met vijf supporters uit Wales de club over voor 250.000 pond. Zijn aandeel was 50.000 pond (75.000 euro). Op dat moment stond Swansea City onderaan in League Two, het vierde niveau en de laagste divisie van Engeland. Toen de rechtszaak tegen de oud-eigenaar was gewonnen, werd de eerste wedstrijd met 4-0 gewonnen. „Daar is het succes van Swansea begonnen.” Van Zweden memoreerde over de promoties naar League One (2005), het Championship (2008) en de Premier League (2011). Die promotiewedstrijd kreeg de club 96,8 miljoen pond bijgeschreven. Twee keer eindigde Swansea op een zevende plek op het hoogste niveau. Hij sprak trots over de overwinningen op Arsenal, Liverpool en Chelsea, maar het meest was Van Zweden in zijn sas over de gewonnen confrontaties met Louis van Gaal. Drie van de vier keer dat Swansea de degens kruiste met Manchester United trok de club van Van Zweden aan het langste eind. En dat leverde natuurlijk bijzondere anekdotes over Van Gaal op. Van Zweden vertelde ook over de winst van de League Cup op Wembley (met drie goals van Jonathan de Guzman) en het Europese avontuur waar Swansea in de kwartfinale van de Europa League strandde tegen Napoli.

Spelers werden goedkoop aangetrokken en goed verkocht of niet verkocht. Van Zweden zegt dat hij en de andere aandeelhouders tot de verkoop van de club nooit een cent uit de club hebben gehaald. „Hotels en vliegtickets betaalden we uit eigen zak. Niemand haalde er geld uit, dat was uniek. Van de winst die we maakten, hebben we een nieuw stadion neergezet.”

Hij bleef tijdens die periode van 15 jaar in zijn behangwinkel werken. Vaak nam hij gezelschappen uit Nederland mee naar Swansea. In 2017 verkochten ze de club, nadat ze het niet meer eens waren over de hoge spelerssalarissen die moesten worden betaald. „We hebben de club voor 120 miljoen Engelse ponden verkocht en ik heb ook mijn deel gekregen. Ik ben eigenaar geweest van de club waar ik supporter van ben. We waren als supporters vrienden van elkaar. Het was de gok zeker waard en hoewel we nu allemaal miljonair zijn werken we nog steeds. De één zit in keukens en badkamers, de ander heeft een hotel en iemand is signmaker.”

Van het succesverhaal is een boek geschreven en een film uitgebracht. Van Zweden geeft vanaf 2010 gemiddeld twee keer in de week een lezing en maakte hordes mensen enthousiast over ‘zijn’ voetbalclub. „De eerste zes jaar was ik de meest geboekte spreker van het land. Helaas spelen ze nu weer in het Championship, maar ik heb er nog steeds een seizoenskaart. . Engeland is een mooi land, ik houd van die mensen. Op zaterdag draait alles om voetbal, zondag is familiedag. Ook ben ik met mijn zoon de langstzittende sponsor van ADO Den Haag. We hebben tot 2032 een skybox en ik run de Legends Lounge, waar oud-spelers verwelkomd worden.’’
 
Van Zwedens Behang- en woninginrichting paradijs bestaat volgend jaar 65 jaar. Zijn vader en opa stonden vroeger op de ladder om te schilderen en zijn moeder en oma runden het winkeltje in Den Haag. Nu liggen er 300.000 rollen behang op voorraad. „We zijn de grootste woninginrichting winkel van Nederland.” Van Zweden (60) vindt werken nog steeds leuk. „Ik sta vol in het leven. Vanochtend ben ik om 5.45 uur begonnen. Mijn zoon en zijn vriendin runnen het nu, ik ben wat meer op de achtergrond. Ik heb energie en zit na een dag werken nog vijf kwartier in de auto om hierheen te komen. Het blijft voldoening geven om dit verhaal te vertellen. Ik ben inmiddels ook trouwambtenaar en heb 26 boekingen staan om huwelijken te voltrekken. De opbrengst is voor de stichting van het 22q11 syndroom waar ik ambassadeur van ben. Het is een genetische afwijking die mijn dochter heeft.”
 
Het sponsorevenement met Van Zweden als spreker was twee keer uitgesteld vanwege corona. Jan-Peter van den Brink, voorzitter van de sponsorcommissie: „Zwart-Wit wil één keer per jaar een sponsoravond met een leuke spreker. René van der Gijp was in 2019 de laatste. Dit contact met John van Zweden loopt al twee jaar. Wilco Wezenberg, onze accountant, had hem bij IJVV in IJsselmuiden gesproken en zo is het ontstaan. In het voorjaar en najaar van 2021 hebben we in overleg met John van Zweden door alle coronaperikelen besloten het niet te doen. Toen een goede beslissing; nu is het een bijzonder geslaagde avond. Zwart-Wit is een club van gewone mensen en hij is een gewoon iemand gebleven, hoewel hij wel succesvol is geweest. Daar houden wij van en dat past wel bij deze club.’’
 
Volgend jaar bestaat Zwart-Wit’63 zestig jaar. Van den Brink: „Dan komt er een een feestweek van 17-20 mei. Nadere informatie volgt. Zet de data vast in de agenda: welkom in de feesttent.”

Sponsoravond Zwart Wit 63 Harderwijk
(Foto's Wim Balke)