Je eigen kleed vilten bij schaapskooi Ermelo

Maak je eigen kleed of kleedje van een afgeschoren vacht van één van de Veluwse heideschapen van de Ermelose kudde! Deze zomer organiseert Stichting Schapedrift een viertal workshops vacht vilten. Op 12 en 23 juli, 6 en 16 augustus maken deelnemers in een hele dag een eigen kleed van een hele schapenvacht.

Alle workshops zijn onder professionele begeleiding en vinden buiten plaats bij de schaapskooi Ermelo.

Tijd: van 10.00-16.00 uur. Kosten: € 80,00, inclusief materialen, koffie/thee en lunch. Aanmelden en betalen vooraf is noodzakelijk; er kunnen maximaal 8 personen per workshop deelnemen. Aanmelden is al mogelijk, via de website www.schapedrift.nl en vol is vol! Meer informatie: 0577-407254.

Geschoren schapen
In mei zijn de schapen van de Ermelose kudde geschoren. Dit jaar moesten er in totaal 260 schapen geschoren worden. Een enorme klus, die verspreid over een aantal dagen gedaan wordt. Per schaap is een scheerder ongeveer een half uur bezig. Herderin Marion Derks wordt daarbij geholpen door een aantal vrijwillige scheerders/herders. De laatste 60 schapen zijn op 1 juni, het schaapscheerdersfeest geschoren. De ongewassen vachten zijn te koop in het bezoekerscentrum. Een veertigtal vachten is uitgezocht en apart gezet voor de workshops vacht vilten.

Intensief werk
Het vilten van een vacht is intensief en redelijk zwaar werk. Deelnemers gaan onder leiding van viltdocente Anneke Troost of Judith Hofstee buiten aan het werk. De vachten moeten eerst ontdaan worden van stro. Daarna begint het vilten en dat betekent voortdurend nat maken, inzepen, wrijven, kneden, duwen en rollen. Soms worden de vachten met blote voeten bewerkt voor een mooier resultaat. Het is een natte en vieze klus en daarom verstandig om een extra set kleren mee te nemen. Deelnemers moeten een emmer of gieter meenemen, om de vacht steeds nat te maken. Aan het eind van de workshop gaat iedereen met een eigen gevilte vacht naar huis, dat thuis nog verder moet drogen.

Bereikbaar
De schaapskooi en het bezoekerscentrum Ermelosche Heide, Postweg 50 Ermelo, bereikbaar via de Drieërweg tussen Ermelo en Speuld. Tel. 0577-407254. Meer informatie op www.schapedrift.nl.