Ja/ja stickers straks ook in Harderwijk

Door Petronella van het Goor - Ook in Harderwijk komen de folders straks alleen door brievenbussen met een ja/ja sticker erop. Het zal nog wel een jaar duren voor het zover is. 

Het college van burgemeester en wethouders wil in de zomer van 2020 met een plan van aanpak voor de invoering van het zogenaamde opt-in systeem komen.

Dan is ook duidelijk of de huis-aan-huis bladen gelijk worden getrokken met de folders. Eind 2020 moet het systeem zijn ingevoerd.

Dat het zo lang moet duren, ligt volgens het college aan de afspraken die er gemaakt moeten worden met de reclamefolderverspreiders. Ook moet er een verordening worden opgesteld en er moet nagedacht worden over hoe er op gehandhaafd kan worden. Ook over de communicatie over de invoering van het systeem en hoe de stickers moeten worden aangeboden, wordt nagedacht.

De ja/nee en de nee/nee stickers die nu gangbaar zijn (af te halen in de Stadswinkel) worden opgeplakt door inwoners die geen folders en/of huis-aan-huis bladen wensen te ontvangen. De ja/ja sticker moet straks worden opgeplakt door mensen die wel graag folders lezen. Geen sticker, geen folders.

Tien procent van het Harderwijkse restafval bestaat uit papier. Een afname van het ongeadresseerde reclamedrukwerk, zou moeten resulteren in een afname van het restafval.