​Integriteitsonderzoek burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk

De burgemeester van Harderwijk, Harm-Jan van Schaik, krijgt een integriteitsonderzoek te verwerken. Harderwijkse ondernemers hebben sterke aanwijzingen dat deze burgemeester zijn bevoegdheden niet op een correcte wijze invult en zich op persoonlijke titel laat leiden door sympathieën en antipathieën.

In een brief aan de commissaris van de koning is verzocht om een integriteitsonderzoek.

Aanleiding is onder meer de situatie omtrent de drive-thru die met zeer veel succes is georganiseerd in de oude fabriek dichtbij het station van Harderwijk.

Willekeur
De drive thru is georganiseerd in een pand waar een horecavergunning op rust maar geen volledige horecabestemming. De activiteit is volledig veilig vanwege corona omdat iedereen in de auto blijft. Het concept is gebaseerd op de verschillende drive thru activiteiten die in Nederland worden georganiseerd. Volgens de burgemeester kan hiervoor geen vergunning worden verstrekt terwijl in vergelijkbare situaties in de gemeente geen vergunning nodig is.

Verbod
De ondernemers hebben gezocht naar andere locaties. Op een andere locatie was men enthousiast zoals bleek in een publicatie in de Stentor. Men was al druk met het schriftelijk formuleren van de voorwaarden. De volgende ochtend werd aangegeven dat de samenwerking niet kon doorgaan vanwege de goede relatie met de gemeente. De ondernemers willen graag uitgezocht hebben of hier invloed door de burgemeester is uitgeoefend.

Veiligheid
De burgemeester heeft verklaard dat de activiteit van een drive thru als evenement dient te worden beschouwd en niet veilig is vanwege Corona. Als voorbeeld heeft de gemeente Bunnik aangegeven dat dezelfde activiteit in deze gemeente volkomen veilig is en niet wordt gezien als evenement.

Persoonlijk
De ondernemers hebben sterk het vermoeden dat het hier om een persoonlijke strijd van de burgemeester gaat. Enige tijd geleden heeft de rechtbank de gemeente in het ongelijk gesteld vanwege een sluiting van 14 dagen na een misverstand over de openingstijden. "Het lijkt erop dat de burgemeester die uitspraak nog niet heeft verwerkt. Van Schaik gaat zelfs zover dat hij de ondernemers dreigt met gevangenisstraf", aldus Maurits 't Jong.

Lees ook:
Restaurants in Harderwijk ‘rot geschrokken’ van gedwongen sluiting