Restaurants in Harderwijk ‘rot geschrokken’ van gedwongen sluiting

Door Harry Schipper – De eigenaren van hamburgerrestaurant Burgerzaken en pizzeria, grillroom en shoarmazaak Delfino in de Vijhestraat en shoarmazaak Jeruzalem in de Bruggestraat in Harderwijk zijn flink geschrokken, toen de politie hen zondag kwam vertellen dat ze in het weekend de noodverordening hadden overtreden.

Burgermeester Harm Jan van Schaik besloot daarop maandag om per direct de zaken twee weken te sluiten, omdat ze vrijdagavond later dan 01.00 uur nog open waren voor het afhalen van bestellingen

Eigenaar Jort Brink van Burgerzaken zegt meteen: “Het is een vergissing van mij. Ik dacht dat het mocht tot 02.00 uur. Dinsdag na de persconferentie heb ik nog gekeken op de website van de overheid waarop de afgekondigde maatregelen dan komen te staan, maar heb toen niet gelezen dat je nu nog maar tot 01.00 uur mag afhalen”.

Brink zegt ook de brief niet te hebben ontvangen, waarin de gemeente Harderwijkse horecaeigenaren waarschuwt dat er strenger gehandhaafd zou gaan worden. “Die brief is naar een oud woonadres van mij gestuurd, waar ik al een jaar niet meer woon.”

De burgerspecialist baalt verschrikkelijk van de opgelegde strafmaatregel: “Deze tweede coronagolf is echt een stuk zwaarder dan de eerste. Je merkt dat de mensen nu minder vaak buiten komen. Bij de eerste golf was de jeugd een stuk losser, was het mooier weer. We krijgen nu veel minder bestellingen binnen.”

Ook Weger Doski van Delfino laat via zijn broer weten zich te zijn rot geschrokken. “Wij kregen juist veel meer bestellingen nadat we op Facebook een actie aan het promoten waren. Ook wij hebben die brief van de gemeente nooit gehad. Normaal mogen we tot 04.00 uur open zijn. Door corona nog maar tot 02.00 uur. We hadden het nog nagevraagd aan de eigenaar van Burgerzaken tegenover ons, dus we dachten écht dat we tot 02.00 uur open mochten zijn. Maar hij wist het dus ook niet. We gaan toch niet voor die paar bestellingen die we na 01.00 uur binnenkrijgen dit risico lopen?”

Doski en Brink mogen tot 30 november hun zaken ook niet betreden. “Heel vervelend, want er liggen binnen nog veel producten die niet houdbaar zijn. Die moeten we weggooien”, zegt Doski. Hij schrikt als hij hoort dat hen ook nog een boete van vierduizend euro boven het hoofd hangt. “Dat kunnen we echt niet hebben. We hebben de zaak op 7 juli overgenomen en nog maar net drie maanden bezig. We moesten helemaal opnieuw beginnen en kunnen door corona maar nèt rondkomen.”

Jort Brink gaat vandaag naar het stadhuis om opheldering te vragen waarom de gemeente de brief niet bezorgd heeft op zijn woonadres en hij dus de waarschuwing van de burgemeester heeft gemist. “Ik sta bij de gemeente gewoon ingeschreven, dus ik snap niet waarom ze de brief dan naar een oud adres van me hebben gestuurd”. Hij koestert hoop dat het misverstand opgelost kan worden: “We hebben allebei een fout gemaakt; ik omdat ik niet goed gelezen heb dat het één uur was geworden, en de gemeente, omdat ze die brief naar het verkeerde adres hebben gestuurd".