Informatie voor recreatieondernemers

De nieuwe noodverordening in de provincie Gelderland heeft met name gevolgen voor de vakantieparken en campings. Zij mogen mogen in principe open blijven, maar alléén onder strikte voorwaarden.

Veelgestelde vragen voor recreatieondernemers
Welke vakantieparken en campings moeten nu dicht?

Vakantieparken en campings worden niet verplicht tot sluiting. Ze mogen open blijven onder strikte voorwaarden: op alle vakantieparken en campings moeten gemeenschappelijke ruimtes zoals zwembaden, recreatieruimtes en sanitairblokken gesloten worden. Als de strikte voorwaarden niet worden nageleefd, kan het terrein worden gesloten.

Mag ik nog wel huisjes verhuren aan meer dan 3 mensen per huisje?
U kunt in ieder geval  een huisje verhuren aan een gezin, dat normaal ook bij elkaar woont. Voor andere gezelschappen van 3 of meer personen geldt dat iedereen in staat moet zijn andere personen op ten minste 1,5 meter afstand te houden. Het is afhankelijk van uw vakantiehuisjes of dat kan. Daarnaast is het dringende advies dat mensen niet meer dan drie personen bezoek in huis ontvangen, met ook daarbij de restrictie van 1,5 meter afstand. Dit bij elkaar optellend is het advies om uw huisjes aan niet meer dan 3 tot 6 personen te verhuren, tenzij het mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Wat als mensen zich niet aan de voorschriften houden, moet ik die dan wegsturen bv? Helpt de gemeente hierbij of de politie?
Als u merkt dat uw gasten de voorschriften niet naleven dan spreekt u allereerst zelf de mensen er op aan. Heeft dit geen of onvoldoende effect, bel dan het niet-spoednummer van de politie: 0900-8844.

Wat als mensen ziek worden, hoe moet ik dan zorgen dat ook zij zich aan de regels houden als ze samen met anderen bij ons in een accommodatie zitten?
Mensen die ziek zijn, moeten thuis blijven. Als ze koorts hebben, moeten ook hun gezinsleden thuis blijven. Als ze tijdens hun vakantie ziek worden, moeten ze op hun vakantieadres binnen blijven of met eigen vervoer naar huis gaan en daar binnen blijven.

Is het mijn verantwoordelijkheid dat de mensen op mijn park of bedrijf zich aan alle voorschriften houden? 
U moet erop toezien dat gasten op uw terrein de voorschriften naleven. Als u geen of onvoldoende personeel heeft om naleving van de voorschriften te controleren, dan is het advies om minder gasten toe te laten op het terrein. Eigenaren en beheerders moeten (vaste) gasten zichtbaar op de hoogte brengen van de geldende maatregelen die gesteld worden aan hun verblijf en dat bij niet naleving hiervan wordt verzocht om per direct te vertrekken.

Hoe moet ik mijn gasten zichtbaar op de hoogte brengen van de geldende maatregelen?
Eigenaren en beheerders moeten (vaste) gasten zichtbaar op de hoogte brengen van de geldende maatregelen en aankondigen dat overtreding hiervan kan leiden tot verzoek om te vertrekken of tot een boete. Communicatiemateriaal zoals posters en banners voor social media is te vinden op www.rijksoverheid.nl.

Mag ik alle accommodaties verhuren op mijn park of campingplekken bezet hebben? 
De gasten op uw park moeten altijd minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen bewaren. Om mensen voldoende ruimte te geven is het advies om slechts een deel  van de huisjes/tenten/standplaatsen/overige vol te laten boeken. Dit is dus mede afhankelijk van de omvang en opzet van uw accommodatie. Bovendien geldt: de verhuurde eenheden moeten eigen sanitair hebben, want groepssanitair moet dicht.

Is er deurbeleid nodig bij sanitair?
Groepssanitair is op grond van de noodverordening tot en met 6 april verboden.  Dat is besloten omdat het vrijwel onmogelijk is daar de verplichte 1,5 meter afstand te bewaren. Dat geldt voor alle groepssanitair op vakantieparken, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijv. het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’) parken, natuurgebieden, stranden en (jacht)havens.

Wat gebeurt er als mijn bezoekers of mijn personeel zich niet aan de regels houden? 
Wij verwachten van u dat u uw gasten en personeel daarop aanspreekt en hen wegstuurt als ze zich er vervolgens niet aan houden. Zo niet, dan kan de burgemeester ertoe overgaan uw bedrijf te sluiten. Mocht u problemen ervaren bij het aanspreken van uw gasten, dan kunt u de politie bellen op 0900-8844. 

Welke voorzieningen op mijn terrein mogen er open zijn: receptie, sanitair, (buiten)speeltuin, winkel?
Zwembad en horeca moeten gesloten zijn. Afhalen en bezorgen mag.

Gemeenschappelijke sanitair gebouwen zijn gesloten. Bezoekers mogen wél gebruik maken van eigen toiletvoorzieningen in een huisje, chalet, stacaravan of aan boord, bijvoorbeeld een chemisch toilet.

Speeltuinen mogen open, als de begeleiders van de kinderen (0 tot 12 jaar) onderling minstens 1,5 meter afstand houden.

De receptie van een locatie mag geopend blijven, en ook hier geldt de regel van 1,5 meter afstand. U kunt bijvoorbeeld op deur die leidt naar de betreffende ruimte een brief ophangen waar staat aangegeven dat maximaal 2 personen per keer binnen mogen zijn bij de receptie. Een en ander is afhankelijk van het vloeroppervlak van de betreffende ruimte.

Hoe moet ik het doen met parkeren? Daar staan de auto’s dicht op elkaar.
U kunt parkeerplekken bv met lint of pionnen afzetten zodat minimaal 1,5 meter afstand is tussen geparkeerde auto’s. Let er op dat – indien mensen uitstappen – nog minimaal 1,5 meter ruimte is tussen personen!

Wat als ik besluit te sluiten, betaalt de overheid de kosten hiervoor?
Een terreineigenaar is zoals altijd zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van gasten en personeel. Indien u besluit het terrein te sluiten dan doet u dit voor eigen rekening. Wel komen er ondersteunende maatregelen voor ondernemers die te lijden hebben onder de coronacrisis