In 2016 worden in Harderwijk en Ermelo geen Longpunten georganiseerd

De werkgroep Noordwest-Veluwe van de Longfonds-patiëntenvereniging hield vier jaar lang zes tot acht Longpunten, ontmoetingsbijeenkomsten voor longpatiënten over uiteenlopende onderwerpen. 

Zij deed dit in samenwerking met ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en met Behandelcentrum Salem in Ermelo. Dit waren ook de Longpunt-locaties. Ook andere zorgorganisaties - zoals Icare, Medicamus en Steunpunt Mantelzorg maar ook instanties van buiten de regio - droegen daarin regelmatig bij.

Eén jaar

Peilingen gaven aan dat de animo voor een Longpunt in meerdere opzichten was gedaald. De werkgroep vond dat alle instanties een beetje op adem moesten komen en heeft het organiseren van de Longpunten voor één jaar gestopt. In 2016 worden in Harderwijk en Ermelo geen Longpunten georganiseerd. Sinds vorig jaar zijn ook twee bijeenkomsten in Nijkerk georganiseerd en die blijken erg in trek zijn. Deze Longpunten gaan in 2016 door en alle longpatienten uit de hele regio (van Nijkerk tot Oldebroek) én Zeewolde kunnen deze Longpunten gaan bezoeken. Gelet op het hoge aantal bezoekers bij het Longpunt van woensdag 18 november 2015 (wel 40 personen) denkt de werkgroep met dit onderwerp (ontwikkelingen bij medicatie) volgend jaar in november toch terug te komen.

De laatste

Het was vol in de Dageraitzaal van St Jansdal. Longverpleegkundige Hotze Brouwer (St Jansdal) legde alles in woord en beeld uit over medicijnen, te verdelen in luchtwegverwijders en ontstekingsremmers. Zo blijkt het aantal inhalatie medicijnen op 87 stuks te liggen, een weerzinwekkend (?) wonder. Maar ook de invloeden van prednison en antibiotica kwamen voorbij.

Vragen uit de zaal - die waren er genoeg - werden geleid door longverpleegkundige Hennie Veneboer (Medicamus). Na de pauze mocht men met de zelf meegebrachte pufjes oefenen onder aansturing van de longverpleegkundigen. Nagenoeg iedereen deed wel iets fout. Dit voorlopig laatste Longpunt verdiende een dikke tien. De patiënten gingen om vier uur met een flink pakket nieuwe bagage naar huis. Velen kwamen voor de eerste keer en ook uit Nunspeet.

Therapeutisch Centrum De Berekuyl

Adresgegevens

Reigershof 5
3849 RT Hierden

Telefoon

T. 0341-453177

Openingstijden

Ma 7.30 - 21.00 uur
Di 7.30 - 21.00 uur
Wo 7.30 - 21.00 uur
Do 8.00 - 21.00 uur
Vr 8.00 - 18.00 uur
Za 7.30 - 15.00 uur
Zo Gesloten
Meer info