IJsbaan De Wellen in Harderwijk mogelijk donderdag open

Door Harry Schipper – Als door het vriesweer van de komende dagen de ijslaag van de vernieuwde ijsbaan aan De Wellen dik genoeg is geworden, mag er – EINDELIJK - geschaatst worden.

Het bestuur van ijsclub Vol Moed Harderwijk is er klaar voor en verwacht dat het donderdag zover is. Deze maandag hoort de ijsclub van de gemeente Harderwijk of het officieel ook mag

Duidelijk is al wel dat er vanwege corona strenge spelregels zullen gelden. “Wat de gemeente Harderwijk betreft mag de ijsbaan open. Wel onder een aantal voorwaarden”, zo liet gemeentewoordvoerder Bart Bijvank vrijdag al aan Harderwijkse Zaken weten. Die voorwaarden gelden voor alle ijsbanen in Nederland en zijn ook te vinden op de website van de rijksoverheid.

“Zo mag je boven de achttien jaar in een ‘groepje’ sporten, - en dus ook schaatsen - maar maximaal met z’n tweeën zijn en ook nog eens anderhalve meter afstand houden. Jongeren in de leeftijd tussen de dertien en zeventien jaar mogen wel in teamverband schaatsen, maar mogen na afloop niet bij elkaar komen met meer dan twee personen. Voor jonge kinderen geldt deze beperking niet”, aldus Bijvank.

Uiteraard blijven ook alle reguliere coronamaatregelen gelden, waaronder de avondklok. Politie en boa’s zullen ook op passende wijze toezien op naleving van de regels, weet hij.

Voorzitter Reijer Roelofsen van de Harderwijkse ijsclub VolMoed denkt dat het ijs donderdag dik genoeg zal zijn om veilig op te kunnen schaatsen. “De ijsdikte is nu nog maar twee centimeter”, laat hij maandagochtend weten. “Het moet dus nog even goed doorvriezen”. Roelofsen en de andere bestuursleden hebben al sinds november goed overleg met de gemeente over de hoe de ijspret in coronatijd veilig kan.

Over de ijskwaliteit is Roelofsen, die al vanaf 2003 voorzitter is, maar al tien jaar langer bestuurslid, niet echt tevreden:  “Het is sneeuwijs; ijs met sneeuwwater vermengt en dus wat bros en nogal zacht. Nou ja, het is niet anders. En dat probleem lost vanzelf op als er eenmaal op wordt geschaatst”.

Zodra de ijsbaan open gaat, maakt het bestuur dat bekend via de website van Harderwijkse Zaken, zo belooft de ijsvoorzitter. En natuurlijk via de eigen website. Daarop is dan ook een reserveringssysteem te vinden, waar de leden zich eerst moeten melden. “De ijsbaan is enkel toegankelijk voor leden”, benadrukt Roelofsen. “Anders wordt het te druk. We willen hooguit zo’n honderd man op het ijs. Dat horen we nog van de gemeente. En er komt ook geen koek en zopie. Dat wil de gemeente niet en daar zijn we het wel mee eens. Ons hokje is te klein om met inachtneming van de coronaregels warme chocomelk te kunnen schenken. Dan wordt het daar bovendien te druk en dat willen we niet”.
 
De politie en boa's zullen ongetwijfeld op een passende wijze zorgdragen voor handhaving. 

Lid worden van ijsclub Vol Moed Harderwijk? Ga dan naar de website voor meer informatie. 
 

Mag er buiten op schaatsbanen worden geschaatst?

  • Ja. Schaatsen is een buitensport en dat is nog toegestaan.
  • Schaatsen mag met je eigen huishouden of samen met maximaal één volwassene van buiten je eigen huishouden. Houdt onderling 1,5 meter afstand.
  • Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel samen schaatsen of in de sneeuw spelen. Zij hoeven geen afstand te houden.
  • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.
  • Publiek is niet toegestaan.
  • Blijf in de buurt, beperk uw reisbewegingen.
Schaatsverenigingen moeten ervoor zorgen dat het niet te druk is. Bij vragen overleggen ze met de lokale autoriteiten. Burgemeesters kunnen bij drukte maatregelen treffen.

Mag je met meerdere schaatsen of sleeën of anderszins winterpret beleven?
  • Schaatsen, sleeën, wandelen of op een andere manier genieten van het winterweer is toegestaan met je eigen huishouden of met maximaal één persoon van buiten je eigen huishouden.
  • Houd afstand van mensen van buiten je eigen huishouden, ook tijdens schaats en sneeuwpret.Als het te druk wordt op bepaalde plaatsen, zoals op een parkeerplaats of rondom een koffie-afhaalpunt, ga dan weg. Als het echt te druk wordt, kan de burgemeester maatregelen nemen.
Mag er buiten koek en zopie zijn?
  • Afhaal bij horeca is mogelijk. Iedereen houd 1,5 meter afstand.
  • Het mag niet te druk worden bij de afhaalplek.
  • Ter plekke iets eten of drinken is daarom niet toegestaan.
  • Banken of tafels bij de afhaalplek zijn ook niet toegestaan.
Of je ergens een koek en zopie mag opzetten, hangt af van de lokale regels. Maar ook hiervoor geldt dat je in verband met het coronavirus alleen eten en drinken mag laten afhalen, en geen terras mag opbouwen.

Wat is het advies bij winterpret tijdens de komende dagen?

Ook in de kou kan het coronavirus overspringen.
  • Houd afstand.
  • Ga weg als het druk is en voorkom groepsvorming.
  • Zorg dat je voor het ingaan van de avondklok thuis bent.
IJsbaan de Wellen Harderwijk