Iconen en symbolen op Open Monumentendag 2016

Open Monumentendag 2016, in het weekend van 10 en 11 september, staat in het teken van Iconen en symbolen.

Daarmee wordt bij deze 30ste editie van het evenement verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere extra betekenis, die zichzelf overstijgt.

In monumenten zie je ze overal: van binnen en van buiten, in ornamenten, in reliëfs, in schilderingen. De monumenten zelf kunnen ook iconische waarde hebben in het landschap of in de stad, zoals kerktorens, molens, stadhuizen en kastelen.

Iconen en symbolen

Monumenten staan stuk voor stuk symbool voor onze cultuur, nauw verbonden met onze individuele én nationale identiteit. Daarmee past het thema heel mooi bij deze jubileumuitgave van de Open Monumentendag ­­­– zelf immers ook inmiddels een icoon. Vele monumentale toppers of iconen van de afgelopen 30 jaar Open Monumentendag zullen met dit thema opengesteld worden. Maar vanzelfsprekend zullen rond het thema, zoals ieder jaar, ook weer nieuwe monumenten voor het voetlicht worden gebracht. Met historische èn hedendaagse symbolen en iconen kan aandacht worden gevraagd voor zeer uiteenlopende gebouwen, maar ook voor accenten in het (straat)landschap en iconen en symbolen in de monumenten zelf.

Informatie: Open Monumentendag Harderwijk