Huurverhoging helpt niet om Harderwijkse scheefhuurders hun huis uit te krijgen

Door Harry Schipper – De grootste woningcorporaties in Harderwijk, Uwoon en Omnia, slagen er – ondanks extra (inkomensafhankelijke) huurverhogingen – maar niet in om het ‘scheefwonen’ in Harderwijk afdoende tegen te gaan om zo de wachtlijst van sociale huurwoningen korter te maken.

In Harderwijk is in 2020 13,4 procent van alle sociale huurwoningen verhuurd aan singles met een inkomen boven de 47.948 euro en aan meerpersoonshuishoudens die meer verdienen dan 55.486 euro

Huishoudens met zulke flinke inkomens kregen van zowel Omnia als Uwoon een extra huurverhoging van 50 tot 100 euro per maand. Voor Uwoon gaat het dit jaar om in totaal zo’n negenhonderd woningen, wat neerkomt op zo’n tien procent van alle sociale huurwoningen van deze corporatie. Omnia Wonen gaf dit jaar aan 72 huurders een inkomensafhankelijke huurverhoging. Zij leggen samen beslag op 7,8 procent van de sociale huurwoningvoorraad van Omnia.

Deze cijfers blijken uit de antwoorden die burgemeester en wethouders van Harderwijk geven op schriftelijke vragen die de fractie van de VVD stelde over het scheefwonen in Harderwijk. De VVD is er geen voorstander van dat mensen met een meer dan goed inkomen blijven wonen in sociale huurwoningen in Harderwijk. Zij zorgen er namelijk voor dat zulke huurwoningen niet beschikbaar komen voor gezinnen die wél voor een sociale huurwoning in aanmerking komen. Gevolg daarvan is dat er lange wachtlijsten zijn en de woningnood in Harderwijk onder lagere inkomensgroepen steeds nijpender wordt.

Het Harderwijkse college van B en W vindt ook dat in tijden van grote schaarste de sociale huurwoningen zo efficiënt mogelijk worden ingezet. In principe wijzen Omnia en Uwoon daarom haast geen sociale huurwoningen toe aan mensen met zulke hoge inkomens. Maar ook met het ophogen van de huur met soms wel honderd euro per maand extra lukt het maar niet om de zittende, zogenaamde ‘scheefhuurders’ hun huis uit te krijgen. Volgens B en W komt dit omdat er een grote kloof is tussen sociale huurwoningen en woningen in de vrije verhuur. “In de afgelopen periode zijn de prijzen in de vrije sector zijn zó sterk gestegen, dat het gat met de gereguleerde woningmarkt onoverbrugbaar is geworden”, zo laten B en W weten.

“Voor veel scheefhuurders is een overstap naar de vrije sector op dit moment niet haalbaar”, zegt het college ook. De extra huurverhoging werkt dus niet.

Toch is het aantal scheefhuurders in Harderwijk niet veel groter dan gemiddeld in Nederland. Harderwijkse scheefhuurders bezetten 13,4 procent van alle sociale huurwoningen, waar dat percentage landelijk gemiddeld uitkomt op 11,6 procent.

De extra inkomsten uit de extra huurverhogingen gebruiken zowel Omnia als Uwoon om de huurverhoging voor hun overige huurders zo laag mogelijk te houden. Zo berekende Uwoon deze overgrote groep huurders (met bijna allemaal een laag inkomen)  een huurverhoging van (maar) 1,25 procent, terwijl een huurverhoging van 2,3 procent was toegestaan.