Huisartsen en gevolg strijken neer in Waterfront Harderwijk

Door Harry Schipper – Nog voordat er ook maar één woning is gebouwd in de tweede en derde fase van het Waterfront in Harderwijk strijkt er al een huisartsenpost neer op de nu nog kale vlakten van het gigantische bouwterrein.

Huisartsenpraktijk Van Kooten verhuist per 2 april naar de gele bouwkeet die baggerbedrijf Boskalis achterlaat nu het klaar is met de aanleg van de nieuwe havens, vaarwegen en bruggen in het Waterfront

Huisartsenpraktijk Van Kooten wordt na het vertrek van de vorig jaar gepensioneerde huisarts Wim van Kooten voortgezet door de huisartsen Beentjes en Vergeer en hun assistentes en praktijkondersteuners GGZ en somatiek. Per 6 april gaat de praktijk aan de Ingenieur Lelykade 3 open en krijgt dan een nieuwe naam: ‘Huisartsenpraktijk Waterfront’.

De praktijk was tot dusver ondergebracht in huisartsenpraktijk De Hoge HOED aan de Hogeweg, samen met de huisartsen Van Ginkel en Van Eeden & Kassing en waarnemend huisarts Sluiter. Deze blijven aan de Hogeweg gevestigd, samen met hun assistentes en praktijkondersteuners.

De bedoeling is om het tijdelijke onderkomen in de bouwkeet, die voor anderhalve ton wordt verbouwd, te verruilen voor een permanente huisvesting in het Waterfront. De bouw daarvan begint pas over een paar jaar.

De gemeente Harderwijk is blij dat in het Waterfront zich al in zo’n vroeg stadium een huisartsenpraktijk wil vestigen. In Harderwijk is al geruime tijd een flink tekort aan huisartsen, waardoor de bestaande praktijken overvol zijn. Toen coöperatie Medicamus, waarbij de huisartsen in Harderwijk en Hierden zijn aangesloten, de gemeente vroeg om mee te denken over uitbreidingsmogelijkheden om de lokale huisartsenzorg weer op peil te brengen, kwam al snel het Waterfront in beeld. De wijk groeit de komende jaren als kool en daarvoor was het meer dan wenselijk dat er een huisartsenpraktijk komt.

Dat kan niet in het deel dat nu al is bebouwd. In fase 3 juist wel, maar de bouw daarvan duurt nog een paar jaar. In het onbebouwde deel staat enkel een gele bouwkeet die steeds minder vaak wordt gebruikt omdat de werkzaamheden van dit bedrijf zowat zijn afgerond. Boskalis stelt de keet daarom aan de huisartsenpraktijk gratis beschikbaar. Wel kost het verbouwen ervan nog ruim anderhalve ton, die Medicamus via een huurconstructie mag terugbetalen. Medicamus heeft aan B en W gevraagd om 17.500 euro bij te dragen in de investeringskosten. Omdat de gemeente zo ‘een klein deel van het totale bedrag bijdraagt aan het op peil brengen van de huisartsenzorg in onze stad’ heeft het dagelijks bestuur van de gemeente positief op dit verzoek gereageerd.

Huisartsenpost Waterfront Harderwijk