Hospices in Noordwest Veluwe bundelen krachten: ‘Samen sterker tijdens corona epidemie!’

De zorg voor corona patiënten is in sommige gevallen palliatief terminale zorg. Daar wordt men zich steeds meer van bewust nu het inzicht in het ziekteverloop toeneemt. De Hospices Jasmijn, Willem Holtrop, De Regenboog en Nijkerk hebben de handen ineen geslagen en voelen zich gezamenlijk verantwoordelijk voor goede palliatief terminale zorg in de regio Noord West Veluwe.

Schrijnende verhalen van mensen die zonder naasten om zich heen thuis of in het ziekenhuis verblijven. Een angstige periode waarin het virus zo snel toeslaat  dat familie soms niet tijdig bij de patiënt kan zijn.

Het ‘Netwerk Palliatieve Zorg Noordwest Veluwe’ is in actie gekomen. ‘Concreet betekent dit dat Hospice de Regenboog in Nunspeet  vanaf donderdag 9 april is geopend  voor maximaal 5 patiënten die besmet zijn met het Covid-19 virus en waarvan verwacht wordt dat ze zullen komen te overlijden’ vertelt netwerkcoördinator Willemien Schep. Volgens Schep zorgen het Willem Holtrop Hospice in Ermelo en het hospice Nijkerk daar waar nodig voor de personele ondersteuning van De Regenboog. Ook met de huidige gasten van De Regenboog is rekening gehouden: zij zijn overgeplaatst naar Hospice Nijkerk.
 
Elders in de regio vindt ook een initiatief plaats: Het onlangs gesloten zorgcentrum Dillenburg in Ermelo doet sinds begin april dienst als een noodhospitaal voor mensen met Corona. Het biedt plaats aan patiënten die nog wel zorg, maar geen schaarse ziekenhuiszorg meer nodig hebben. Ook mensen die het niet redden met alleen thuiszorg, zijn welkom in dit noodhospitaal.  Expertise en ondersteuning wordt geboden vanuit Hospice Jasmijn in Harderwijk. ‘Zo delen we alle kennis met elkaar en zorgen we ervoor dat de hospices de zorg in de regio ondersteunen en blijven er drie hospices vrij voor de opname van reguliere palliatieve zorg’ vertelt Schep.  De Dillenburg kan in eerste instantie 16 ouderen opvangen.  De huisartsen leveren overdag de medische zorg. ‘S avonds, ‘s nachts en in het weekend zorgen de specialisten ouderengeneeskunde vanuit de Zorggroep Noord West Veluwe voor de noodzakelijke medische opvang.
 
De zorg voor kwetsbare palliatief terminale patiënten zonder corona gaat in de regio zoveel mogelijk door.  Toch geldt ook hier de impact van de crisis: de hospices kunnen minder vrijwilligers inzetten maar doen er alles aan om de kwaliteit van de zorg hoog te houden. Willemien Schep is tevreden en hoopvol en breekt een lans voor de regionale samenwerking.