Hogere geluidschermen ook bij Slingerbos, Weisteeg en Fazantlaan

Door Harry Schipper – De nieuwe geluidsschermen langs de A28 worden wat de gemeente Harderwijk betreft niet alleen tussen de Oranjelaan en de N302 flink hoger.

Ook de nieuwe schermdelen die langs het Slingerbos, de Weisteeg en de Fazantlaan komen, worden verhoogd naar vier meter, waardoor flink wat bewoners  daar minder geluidshinder gaan ervaren

Bovendien wordt het scherm langs de Fazantlaan straks geen 240 meter, maar verlengd tot 280 meter, zo hebben B en W  meteen ook maar besloten. Zij kwamen tot dat besluit omdat ze denken dat er geld overblijft van het in 2017 door de gemeenteraad beschikbaar gestelde krediet van twee miljoen euro. Dat geld is bedoeld om de geluidsoverlast van de snelweg terug te dringen op plekken waar bewoners er het meest last van hebben.

De raad besloot in februari vorig jaar om de nieuwe geluidsschermen die Rijkswaterstaat wil plaatsen ter hoogte van Tweelingsstad met gemeentegeld op te hogen tot tenminste vijf meter hoog. Rijkswaterstaat wilde die nieuwe schermen aanvankelijk niet ophogen, omdat dit wettelijk niet is vereist, maar toonde zich na het trekken van de gemeentelijke portefeuille bereid om alsnog die extra meters te realiseren.
Omdat er daarna van die twee miljoen nog geld overblijft, liet de gemeente doorrekenen waar het aantoonbaar zin heeft om ook op andere plekken waar nieuwe schermen komen deze extra op te hogen en met hoeveel extra meters dat effect het grootst is. Want er is niet genoeg geld over om de schermen overal tot minimaal vijf meter te verhogen.

De nieuwe schermen bij het Slingerbos gaan straks over een lengte van 450 meter geen twee meter hoog worden, maar vier meter. Ook de schermdelen langs de Weisteeg gaan over een lengte van 430 meter van twee naar vier meter hoog. En bij de Fazantlaan, dat net als de Weisteeg aan de zuidkant van de snelweg ligt (maar dan aan de Ceintuurbaan, dichtbij het viaduct Deventerweg) valt het scherm straks twee meter hoger uit dan de oorspronkelijk gedachte twee meter. Vier dus. En het scherm wordt daar dus ook nog eens veertig meter langer: 280 meter in totaal.

Vooral de bewoners langs de Weisteeg en de Fazantlaan, die dichtbij de snelweg wonen gaan straks verschil merken. In enkele gevallen gaat het wel om vijf decibel. Wie verderop woont, zoals in het Slingerbos waar de meeste woningen iets verder van de snelweg af staan, merkt de verschillen straks minder goed. Hier varieert de afname van het verkeerslawaai tussen de vier en twee decibel.